MENY

Realiserte drømmen om egen bedrift

Ideen om å starte egen bedrift ble sådd mens studentene Astrid Garberg og Lise Bakke løp på tredemøllen på treningssenteret. Nå har de drevet bedriften Kokk og servitør i over to år, og har kokkelert og servert i alt fra brylluper til disputaser.

Det er tidlig høst, og året er 2007. Astrid Garberg og Lise Bakke har nettopp kommet til Stavanger, hvor de tar bachelor i hotelledelse.
– Begge var i en jobbsøkerprosess. Jeg hadde laget mat i private selskaper tidligere, og tenkte at det var penger å tjene på det, sier Garberg, som er fra før av er utdannet kokk, til UiS.no.
En dag de trener sammen, legger hun ideen fram for Bakke, som gjerne vil være med. Tilbake på skolen forteller de om planene til forelesere på faget, som setter dem i kontakt med Senter for entreprenørskap på UiS. Her får de hjelp til å stifte bedriften, visittkort og tilbud om kontorplass på senteret. Garberg og Bakke tilbringer imidlertid det meste av tiden hos kunder eller på kjøkkenet på Ellen og Axel Lunds hus, som de får låne av universitetet.

Utfordrende
Garberg tørker svetteperler av pannen. Hun befinner seg på oljemessen ONS. Foran seg skimter hun en kø som rekker gjennom hele lokalet. Med hastige bevegelser smører hun foccaciabrød og legger på marinert kylling.
Jobben på oljemessen er blant de største Garberg og Bakke har hatt. Her laget de mat for selskapet Hordaland olje og gass.
– Vi ble fortalt at det kom til å bli 50 til 100 mann per dag. Så kom det 200 den første dagen. Det er en av de mest utfordrende jobbene vi har hatt, sier Bakke.
Bakke og Garberg baker brød til langt på natt. Maten blir fraktet i deres egen, lille personbil. Heldigvis får de hjelp av venner, som handler inn råvarer for dem. I løpet av de fire dagene lager Garberg og Bakke til sammen rundt 1100 porsjoner med kake, smørbrød og suppe.
– Selv om det kom flere enn vi først fikk beskjed om, var kundene fornøyde. Mens vi har drevet bedrift har vi fått god erfaring med stressmestring og effektivitet, sier Bakke.

– Ingen grunn til å vente
Flere burde benytte seg av Senter for entreprenørskap, mener Bakke. Garberg er enig.
– Hvis du har en drøm om å starte noe, er det ingen grunn til å vente, sier hun.
De mener at de har lært mye av å drive bedriften Kokk og servitør.
– Vi har fått bruk for alle fagene vi har hatt, fra juss til økonomi til markedsføring, sier Bakke.
De to mener imidlertid at de ville tjent mer på å ha vanlige deltidsjobb, for eksempel på en restaurant.
– Når vi tar inntekten, og deler på antall timer, vil vi nok få en luselønn. Jeg tør nesten ikke tenke på det en gang, sier Bakke.
– Likevel var det heller aldri for pengene vi gjorde det, men for erfaringen, supplerer Garberg.
Til våren fullfører de bachelor i hotelledelse. Etter 2,5 år holder de nå på å avslutte bedriften.
– Planen var alltid å drive bedriften så lenge vi var studenter. Nå vil vi prøve noe nytt, sier Garberg.

Danser eller økonom
Å starte en egen bedrift kan være aktuelt for studenter på ulike fag.
– Det viktigste er at du brenner for noe, og at du er villig til å legge sjelen din i det 100 prosent. Det spiller ingen rolle om du er danser eller økonom, sier Christopher Hoftun, leder for studentorganisasjonen Start UiS.
Organisasjonen jobber for å fremme nyskaping og entreprenørskap blant studenter. Gjennom Start UiS kan du møte andre gründere. De reiser blant annet på vår- og høstsamlinger, og møter lokallag fra andre steder i landet. Organisasjonen arrangerer foredrag med lokale gründere som forteller om hvordan de lyktes.

Forberedelser
Senter for entreprenørskap tilbyr råd og veiledning om hvilke forberedelser studenter som skal starte egen bedrift bør gjøre. Senteret samarbeider nært med Ipark innovasjonspark Stavanger og andre organisasjoner som jobber for innovasjon og entreprenørskap i regionen.
– Hvis du er godt forberedt, kan du unngå å gjøre unødvendige feil. For eksempel å glemme å registrere firmaet som studentbedrift, noe som er mye billigere enn å registrere firma på vanlig måte. Andre viktige ting å tenke på er regnskap, tidsbruk, organisering og markedsanalyser. Du har kanskje et veldig bra produkt, men tenker ikke godt nok gjennom markedsføring. Det kan også tenkes at du må vurdere å ta patent på et produktet, sier Egil C. Svela, leder for Senter for entreprenørskap.
Svela anbefaler studenter som ønsker å starte bedrift å ta fag som studentbedrift, forkurs til gründerskolen eller tilsvarende emner som blir tilbudt ved UiS. De fleste som starter studentbedrift ved UiS tar gjerne et av disse fagene, selv om det langt ifra er noe krav.
– Å delta i Venture Cup, som er en konkurranse i forretningsplaner, kan også være veldig lærerikt, sier Svela.

Viktig praksis
Gjennom å starte egen bedrift vil du få viktig praksis ved siden av studiene.
– Det er lærerikt, og kan være mer fornuftig enn å ha en rutinejobb ved siden av studiene. Det er viktig at du har en interesse for å starte bedrift. Å ha vært aktiv i en studentbedrift eller å ha tatt entreprenørskapsfag er noe arbeidsgivere ser etter. Å drive en studentbedrift kan være særlig nyttig for de som greier å koble studentbedriften opp mot faget de studerer. Likevel er det ikke alle det passer for å starte studentbedrift. Kanskje har du nok med studiene, sier Svela.
I skrivende stund søker Garberg og Bakke på fulltidsjobber. På jobbintervjuer er arbeidsgivere ofte nysgjerrige på bedriften deres.
– Jeg har inntrykk av at det at vi har drevet bedrift er noe som vektlegges under ansettelsesprosesser, sier Garberg.
Svela understreker det samme.
– Studenter som har vært aktive i en studentbedrift eller tatt entreprenørskapsfag er noe arbeidsgivere ser etter. Ofte er det studenter med pågangsmot og tiltakslyst som ønsker å starte en bedrift. Det er derfor de er så etterspurte, sier han.

Her kan du lese mer om Senter for entreprenørskap.