Samspill i Bjergsted

18. oktober slår 25 musikkstudenter fra UiS-institutt for musikk og dans seg sammen med Stavanger Symfoniorkester for å framføre Bruckners 8. symfoni i orkesterets hovedserie. De vil lære mer om jobben som profesjonell orkestermusiker.

Orkestermusikeryrket dreier seg om mye mer enn å spille et instrument. Samspill, podiedisiplin, innøvingsrutiner, intonasjon og klang; alt er krevende øvelser som fordrer spesiell veiledning for dem som drømmer om en fast jobb på podiet. Studentene kommer godt forberedt til første prøve på mandag, sier fiolinprofessor ved UiS, Jan Bjøranger:

- Vi har allerede arbeidet med orkesterstemmene i flere uker, gjennom individuell undervisning og gruppeprøver. Dette er minst like viktig arbeid som terping på etyder og solosonater; de som er så heldige å få fast jobb i et orkester vil bruke mesteparten av livet sitt på å spille krevende orkesterlitteratur. Orkestermusikerfaget må læres fra grunnen av. Dette prosjektet gir studentene en god anledning til å sette det de lærer ut i praksis, sammen med de profesjonelle medlemmene av orkesteret.

Samarbeidet gir dessuten orkesteret anledning til å sette stor, romantisk musikk på plakaten: Bruckners mektige symfonier sprenger som regel rammene for SSOs bemanning på 75 musikere.