Semesteråpning med gode råd til nye studenter

– Hvis du har evnen til å bidra – så forplikter det å bruke den. Dette oppsummerer driven som ligger i oss til å bidra. Til å si JA!, sa hovedtaler Siri Kalvig under semesteråpningen ved Universitetet i Stavanger.

• Hovedtaler ved semesteråpningen Siri Kalvig
    Siri Kalvig fortalte at hennes egne studier hadde vært vanskelige i begynnelsen, men at det ble kjekkere og kjekkere etterhvert.
  • Gjester semesteråpning
    Sporty gjester på en våt semesteråpning. Fra venstre: Venstre-politiker Per A. Thorbjørnsen, Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø, hovedtaler og Nysnø-sjef Siri Kalvig og varaordfører Bjørg Tysdal Moe.
  • Rektor ved UiS Klaus Mohn
  • StOr-leder Joachim Børlie
    StOr-leder Joachim Børlie understreket at alle har ansvar for å se og bygge hverandre opp. Å inkludere hverandre i faglige og sosiale, små og store ting.
  • Ordfører Christine Sagen Helgø
    Ordfører Christine Sagen Helgø ønsket tradisjonen tro årets nye studentkull velkommen til Stavanger.
  • J-Rulo
    Hiphop-kometen J-Rulo hevet stemningen med sin kjappe rap.
  • Starpalace
    Indiepopbandet Starpalace fra Stavanger lokket folk ut i dans.
  • Ida Johanne Wahl
    Sopran Ida Johanne Wahl akkompagnert av pianist Maria Bue Kessel stod for dagens vakreste musikkopplevelse.
  • Christian Hjelle
    Fadderleder Christian Hjelle avsluttet semesteråpningen og sparket i gang fadderfestivalen.

Den offisielle semesteråpningen ved UiS markerer starten på studentlivet og et nytt akademisk år. Årets arrangement gikk for første gang av stabelen under åpen himmel, da nye studenter, ordfører, det nye rektoratet, ansatte og venner av universitetet samlet seg for å markere dagen.

Tøff start, kjekkere etterhvert

Kalvig startet sin hovedtale med å fortelle at hennes egne studier hadde vært vanskelige i begynnelsen, men at det ble kjekkere og kjekkere etterhvert. Det var en lærerik erfaring å ta med seg. Hun delte deretter tre mantraer med studentene som hun selv har hatt god nytte av gjennom hele karrieren. Ett av dem var evnen forplikter.

– Mantraet er en motivasjon på et privat plan, på institusjonsplan og det kan også løftes opp nasjonalt. Studentenes evne forplikter, universitetets evne forplikter og Norges evne forplikter!

Må bidra til å løse klimakrisen

Hun viste til eksempelet klimaproblematikken. Hvordan kan lille Norge bidra for å løse klimakrisen?

– I Norge er vi få i antall, men vi kan skape store endringer. Vi har blitt søkkrike på oljen og samtidig vært med på å skape en global klimakrise. Men så er det også slik at den samme oljen har gitt oss en evne til å være med å løse problemet! Oljeveksten og velstanden vår har skapt et kunnskapssamfunn med stor teknologikompetanse. Det er klart at Norge, regionen, universitetet og alle i dette rommet har evner som forplikter oss til å kjempe for en bedre verden, sa Kalvig.

Godt læringsmiljø er viktig

Rektor Klaus Mohn ønsket de nye studentene velkommen til UiS ved å understreke at et godt læringsmiljø er like viktig for studentene som arbeidsmiljøet er for ansatte. Mohn og resten av ledelsen skal gå i bresjen for å lytte til fagmiljø og studentmiljø for å sørge for involvering og medbestemmelse. Et viktig steg i så måte var å åpne for at studentlederen på UiS får fast møterett på rektormøte fra og med i høst.

Mohn presiserte at han ser med stort alvor på metoo-bølgen som har truffet også UiS. Han er helt klar på at toleransegrensa er null. Retningslinjene er på plass, og som rektor har han det overordna ansvaret for arbeidsmiljøet. Til det trenger han hjelp fra medarbeidere og kollegaer, og i høyeste grad fra studentene. Om noe galt skulle skje, så oppfordret han studentene på det sterkeste om å si ifra, til instituttledelsen, til studentombudet eller via varslingstjenesten på studentsidene.

Her kan du lese hele talen til rektor Klaus Mohn

Engasjer deg!

Leder Joachim Børlie for Studentorganisasjonen (StOr) ved UiS pekte på friheten da han hilste studentene velkommen, men også han trakk fram  ansvaret som studietiden byr på. Han sa at hver enkelt student har ansvar for å bidra til å gjøre sin egen utdanning så bra som mulig. Det kan gjøres ved å engasjere seg i studentdemokratiet eller i en av de mange studentorganisasjonene, eller noe så enkelt som å svare på studiebarometeret og emneevalueringene.

– Ett annet ansvar alle og enhver har, er å se og bygge hverandre opp. Å inkludere hverandre i faglige og sosiale, små og store ting er viktig for å bygge hverandre opp, og for at alle skal ha en så givende tid som mulig her på Universitetet i Stavanger, oppfordret StOr-lederen.

Velkommen til Stavanger

Ordfører Christine Sagen Helgø er også glad i de nye studentene i Stavanger og ønsket tradisjonen tro årets nye kull velkommen til Stavanger.

– Dere setter preg på byen vår og det setter vi stor pris på, sa ordføreren.

Indiepop og hiphop

Det stod også musikk på programmet, som indiepopbandet Starpalace fra Stavanger. Hiphop-kometen J-Rulo hevet stemningen med sin kjappe rap. Sopranen Ida Johanne Wahl og pianisten Maria Bue Kessel, begge fra Fakultet for utøvende kunstfag ved UiS, stod for dagens vakreste musikkopplevelse. Og for ikke å glemme Stavanger studentsangforening, som åpnet den offisielle semesterseremonien.

Åpnet fadderfestival

Fadderleder Christian Hjelle avsluttet semesteråpningen med å sette i gang Fadderuken. Fadderfestivalen handler om å bli kjent med medstudenter, forelesere, universitetet og byen. De neste dagene kan de nye studentene delta på arrangement som konserter, foredrag, rebusløp, temafester og utflukter.

Det er rundt 12.000 studenter som nå står klare til å starte studieåret ved UiS. Nærmere 4900 er nye studenter ved universitetet. 480 av disse er internasjonale studenter. UiS har studenter fra 82 land, hvor flest kommer fra Frankrike, Tyskland, Spania og Iran.

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Mari Løvås