MENY

Semesteråpning med trøkk

Bergensrapper Lars Vaular sørget for at de ferske UiS-studentene fikk en kraftfull start på studieåret.

NETT-TV: Se semesteråpningen 2010

En fullsatt Tjodhall fikk bevis på hvorfor Vaular har en travel festivalsommer og spellemannsnominasjon bak seg. Mange i salen kjente nok at det kriblet i dansefoten mens Lars Vaulars tunge bass drønnet mellom furuveggene.

Publikum fikk både høre Rett opp og ned og Solbriller På. Mest aktuell for studentene, ikke minst i den travle fadderuken, var nok Helt om natten, helt om dagen.

Møte andre mennesker
Men det var flere enn Vaular som hadde noe de ville si til de nye studentene. Stortingsrepresentant Hadja Tajik (Ap) var dagens hovedtaler.

27-åringen er tidligere journaliststudent ved UiS og har allerede rukket å være rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet og for statsminister Jens Stoltenberg. Hun la vekt på at den viktigste samfunnsutviklingen skjer når vi møter andre mennesker.

- Ta sjanser
- Slik utvikler vi vår evne til å reflektere og dette er viktig for at demokratiet skal fungere. Verdiskaping i Norge er helt avhengig av kloke hoder. Ved å utveksle erfaringer kan vi oppleve fellesskap som gjør oss best mulig. Tre ut av komfortsonen, ta nye sjanser, enten det er på klatreveggen eller i talerstolen i studenttinget. Norge trenger folk som tør å ta sjanser, reise ut og ta med erfaringene hjem igjen, sa hun.

- Dans, drikk og debutér
Tajik, som nå er medlem av Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité, oppsummerte budskapet sitt med tre oppfordringer:

- Dans, drikk og debutér. Dans hemningsløst og med hjertet, drikk, og debuter på nye områder gjennom hele livet.

Før hun la til:
- Men drikk noe fornuftig eller på en fornuftig måte, spøkte Tajik, som selv er muslim midt under ramadan.

Hun understreket også at selv om regjeringen har satset på utdanning, så trengs det flere studieplasser og studentboliger og i det hele tatt et krafttak for forskning og innovasjon.

Dannelse
En som fikk danse var rektor Aslaug Mikkelsen, som ble bydd opp til vals av Stavanger Studentsangforenings Benjamin Dahl. Korets tradisjonsrike opptreden var i år utvidet med nye sanger og dramatisering, noe som ble godt mottatt av publikum. Studentkoret har for øvrig opptak av nye sangere 30. og 31. august i Kjell Arholms hus.

I sin tale ønsket rektor Aslaug Mikkelsen velkommen til UiS og ga en innføring i hvordan dannelsesbegrepet brukes i akademia i dag.

- Vi kan snakke om dannelse som et verktøy, en avansert nettleser som gjør oss i stand til se det virkelig nye, det virkelig interessante og det som er viktig. I stedet for å bli overmannet av kunnskap, blir vi brukere av kunnskap, sa hun videre.

Hun minnet om at dannelse ikke bare handler om hva du rent faktisk kan, men også hva du kan bli. Hun trakk frem UiS’ æresdoktorer Toril Moi, litteraturviter og professor, og Finn E. Kydland,
nobelprisvinner i økonomi, som eksempler på lokale akademiske superstjerner.

- Gjennombruddsår for UiS
Daniel Haug Nystad, leder i Studentorganisasjonen StOr, orienterte om arbeidet med å ivareta studentenes rettigheter. Konkret handler det for tiden om Studentenes hus, kvalitet i utdanningen og flere studentassistenter.

- Vi har en lang liste som vi jobber med hver dag. Det viktigste et universitet kan ha er aktive studenter. Det er kult å se at 2010 ser ut til å bli et gjennombruddsår for UiS. Dessuten har vi et seirende volleyballag som folk snakker om og Norges skytterkonge er student her. Vi ønsker å bli mer synlige i sentrum og er nå på vei inn det gamle Norges Bank-bygget. Hvis vi fortsetter å engasjere oss, og så innen studentpolitikk, er det bare et spørsmål om tid før vi blir enda stoltere i Norges beste studentby, sa StOr-lederen.

Formidlingsprisen til Mari Rege
Stavanger Forums formidlingspris ble tildelt ved Institutt for økonomi og ledelse. I sin begrunnelse slår juryen fast at Mari Rege er en av Norges fremste samfunnsøkonomiske forskningsformidlere. Hun har vært en profilert forsker ved Universitetet i Stavanger i flere år og er landets yngste økonomiprofessor.

- Dette er veldig kjekt. UiS har mange flinke formidlere på UiS. Jeg setter pris på å være på UiS, der både ledelse, ansatte og studenter verdsetter formidling, uttalte prisvinneren.

Hun takket Stavanger Forum og juryen for prisen, men benyttet også sjansen til å takke mann og far og resten av familien som hjelper til med lese de mange kronikkene hun skriver. Prisen ble delt ut av direktør Cornelius Middelthon ved Stavanger Forum.
Etter seremonien kunne studentene trekke ut på campus og delta på . Frem til 22. august sørger fadderne for at de nye studentene får en god start på studentlivet i Stavanger.

Rektor Aslaug Mikkelsens tale
Universitetsdirektør Per Ramvis tale
Stavanger Forums Formidlingspris til Mari Rege