MENY

Semesterstart med gode råd til studentene

Overgangen er stor fra mor og fars hotell med «all inclusive» til en ettroms med tomt kjøleskap og fete hybelkaniner. Men det er også en spennende reise, sa Bent Høie under semesteråpningen.

 • Helse- og omsorgsminister Bent Høie
  – Vi trenger dere for å bygge et samfunn, sa hovedtaler Bent Høie til studentene.
 • StOr-leder Jørgen Sjøberg
  StOr-leder Jørgen Sjøberg er opptatt av at studentene skal ha et godt og trygt læringsmiljø, som sikrer studentenes rettigheter.
 • Rogaland Trommelom
  Trommegruppa Rogaland trommelom vekket studenter, ansatte og inviterte gjester opp av feriedvalen med rytmer og fest.
 • Rektor Marit Boyesen
  Engasjer deg fra dag én! er oppfordringen fra rektor Marit Boyesen til nye studenter på UiS.
 • Tenoren Tian Quing og Goedele Taveirne på klaver
  Dagens vakreste musikkopplevelse stod tenoren Tian Quing og Goedele Taveirne på klaver for. De kommer begge fra Fakultet for utøvende kunst.
 • Ordfører Christine Sagen Helgø
  Ordfører Christine Sagen Helgø håper studentene finner seg vel til rette og bruker byen. Hun fristet med festivaler, konserter og massevis av arrangementer.
 • Popbandet Sumix
  Popbandet Sumix spredte varme toner og god stemning i Fadderteltet.
 • Dataingeniørstudent og stand up-komiker Karsten Blomvik
  Dataingeniørstudent og stand up-komiker Karsten Blomvik trimmet publikums lattermuskler.
 • Fadderleder Silje Reitan og resten av faddergjengen
  Fadderleder Silje Reitan pangstartet Fadderfestivalen. 1300 faddere og over 40 ulike arrangementer skal gjøre de nesten 5000 nye studentene kjent på campus og i byen. (Foto: Mari Hult)

– Da jeg var ung, fikk vi beskjed om å bli noe. Dere som er unge i dag, får beskjed om at dere kan bli hva som helst. Begge deler er feil.

Slik startet helse- og omsorgsministeren sin tale til studentene på semesteråpningen mandag 14. august, før han fortsatte:

– Vi er noe allerede. Vi er mennesker med helt unike evner og helt spesielle interesser. Når vi utdanner oss, tar vi disse evnene og interessene i bruk.

– Vi trenger dere!

Alle kan heller ikke bli hva som helst, ifølge Høie. Og det er i grunn bra. For vi klarer ikke å bygge et samfunn hvis alle skal bli filmstjerner og forfattere.

– For å bygge et samfunn og en framtid trenger vi sykepleiere, lærere, byplanleggere, matematikere, statsvitere, geologer, teknologer, økonomer, barnehagelærere og mange flere. Kort sagt: Vi trenger dere!

Oppoverbakker og nedoverbakker

Han advarte studentene om at livet og studiene vil gå opp og ned. Det er det som gjør det spennende!

– Det kiler sjelden i magen når du sykler på flat mark. Det er i oppoverbakkene du bruker kreftene dine og blir overrasket over hvor sterk du faktisk er. Det er i nedoverbakkene du styrer gjennom krappe svinger og blir overrasket over hvor god du faktisk er til å manøvrere, sa Høie.

Gleder helseminister-hjertet

Han er stolt av universitetet i hjembyen sin, som overfører kunnskap og erfaring om sikkerhet fra en sektor til andre sektorer og som stadig setter nye rekorder i antall søkere til sykepleierutdanningen.

– Det gleder et helseminister-hjerte og en stavanger-sjel at akkurat dere forsyner helsesektoren med etterspurt kompetanse, sa Bent Høie.

Jobber for trygt læringsmiljø

Leder Jørgen Sjøberg for Studentorganisasjonen (StOr) ved UiS hilste studentene velkommen med å påpeke at studietiden er fantastisk, men at overgangen kan være tøff.

– Dette kan sette oss studenter i en sårbar situasjon, og det er derfor vi i StOr er opptatt av at våre studenter skal ha et godt og trygt læringsmiljø. Et læringsmiljø som sikrer studentenes rettigheter. Et læringsmiljø hvor universitetet og studentene sammen tar vare på hverandre og jobber for en bedre studiehverdag. Et læringsmiljø de andre universitetene og høgskolene i Norge ønsker å lære av! sa Sjøberg.

Nulltoleranse for trakassering

Rektor Marit Boyesen håper studentene vil finne seg vel til rette faglig sett, og at de vil trives i studentmiljøet. Hun var særlig opptatt av forebygging av mobbing og trakassering.

– La meg være helt tydelig: UiS har nulltoleranse for mobbing og trakassering. Vi ønsker å ha en omgangsform på vårt universitet som er preget av respekt, likeverd og toleranse. Det skal være trygt å melde fra om uønskede hendelser, og vi skal ta godt vare på de som opplever å være utsatt for denne type avvik. Heldigvis er trakassering ikke et utbredt fenomen, men veldig tøft for dem det gjelder, sa Boyesen.

Hun anbefaler de nye studentene å engasjere seg fra dag én.

– Gå på forelesninger, les pensum, still spørsmål og finn noen å diskutere med og jobbe sammen med. Aktive studenter gir bedre undervisning og en mer givende hverdag, sa rektor.

Les hele rektors tale ved semesteråpningen 2017

Velkommen til byen

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø gratulerte studentene med det viktige valget av et fag eller en studieretning.

– Noen av dere har kanskje visst lenge at det er sykepleier eller elektroingeniør dere vil bli. Andre har helt sikker vært i tvil. Selv lurte jeg på mange ganger i løpet av jusstudiet i Bergen ­– «har jeg valgt rett?». Arbeidsmarkedet for jurister på slutten av 90-tallet var veldig dårlig, sa Sagen Helgø.

Ordføreren håper studentene finner seg vel til rette og bruker byen. Hun fristet med festivaler, konserter og massevis av arrangementer.

– En sjelden gang kan været være noe vått. Da er det godt at dere har et tilbud om å bruke 215 barer og restauranter, og at dere er nå er trygt plassert i Norges mathovedstad, sa ordføreren.

Trommer og prisutdeling

Førsteamanuensis i engelsk litteratur og forfatter Janne Stigen Drangsholt ble tildelt Stavanger Forums formidlingspris for 2016.

Popbandet Sumix spredte varme toner, mens dataingeniørstudent og stand up-komiker Karsten Blomvik trimmet publikums lattermuskler. Dagens vakreste musikkopplevelse stod tenoren Tian Quing og Goedele Taveirne på klaver for. De kommer begge fra Fakultet for utøvende kunst.

Trommegruppa Rogaland trommelom gjorde sitt for å vekke studenter, ansatte og inviterte gjester opp av feriedvalen med rytmer, fest og jam.

Åpnet fadderfestival

Fadderleder Silje Reitan avsluttet semesteråpningen med å sette i gang Fadderuken.

– Fadderuken er det viktigste verktøyet vi har for å forebygge ensomhet og styrke trivsel. Alle dere som er her i dag -  inkludert meg selv, kommer fra forskjellige miljø og har forskjellig bakgrunn. En vet aldri hva sidemannen har opplevd – og det er derfor ekstra viktig at nye studenter føler seg inkludert og respektert – både av studenter, men også av ansatte, sa Reitan.

De neste dagene skal de bortimot 5000 nye studentene bli godt kjent med universitetet, medstudenter og byen gjennom 1300 faddere og over 40 ulike arrangementer.

Tekst: Benedicte Pentz
Foto: Asbjørn Jensen