Seminar i naturvitenskap: Nøytronstjerner i teori og praksis

Visste du at en sukkerbit laget av materien i en nøytronstjerne veier like mye som hele Norges befolkning? Professor Øystein Elgarøy fra Universitetet i Oslo vil fortelle mer om dette i høstens første naturvitenskapelige seminar 6. september.

Nøytronstjerner er de mest kompakte astronomiske objektene vi kjenner til bortsett fra sorte hull. En sukkerbit laget av materien i en nøytronstjerne veier like mye som hele Norges befolkning. Nesten alle deler av fysikken må brukes for å forstå det som foregår i og rundt en slik stjerne, og de er derfor fascinerende objekter for både fysikere og astrofysikere.
I foredraget "Nøytronstjerner i teori og praksis" vil professor Elgarøy starte med historikken til nøytronstjerner fra en teoretisk spekulasjon på 1930-tallet til oppdagelsen av pulsarer i 1967. Deretter gis det en oversikt over hva forskere vet om nøytronstjerners struktur.
Til slutt vil han ta for seg eksempler på hvordan disse objektene spiller en rolle i eksotiske astronomiske fenomener, og på hvordan de kan gi ny innsikt i hvordan naturen oppfører seg under ekstreme forhold.

Alle interesserte ønskes velkommen.

Tid: Torsdag 6. september kl. 14.15
Sted: Universitetet i Stavanger, Kjølv Egelands hus, rom C-101.