MENY

– Siste dagers begivenheter har vært utslagsgivende

Amerikakjenner Arne Neset ved UiS tror at Obamas tale i FNs hovedforsamling har vært utslagsgivende for at han fikk fredsprisen.

– Det er nok de siste begivenhetene som har gjort utslaget, ikke minst hans tale til hovedforsamlingen i FN den 23. september, da gikk han inn for at USA måtte samarbeide med resten av verden og at de skulle slutte med sin alenegang og jobbe for atomnedrustning, sier Arne Neset.

Førsteamanuensen som i en årrekke har undervist i amerikansk kulturhistorie ved Universitetet i Stavanger, påpeker at det er en ung mann i politikken som har fått fredsprisvinnen. Det er nesten så han lurer på hvor glad Obama egentlig er for denne prisen innerst inne.

Enorme forventninger
– Det legges nå ytterligere byrder på denne mannens skuldre. Han har for eksempel svære utfordringer i Afghanistan som ikke betyr fredelige midler. Det vil være problematisk for en fredsprisvinner å fortsette krigen her. Det er enormt store forventninger til at han skal redde verden samtidig som han skal redde USA fra finanskrise og innføre reform av helsevesenet.

– Hva har Nobelkomiteen tenkt, tror du?

– Det kan vi bare gjette på. De har selvfølgelig vurdert andre kandidater og sett på hva som har størst virkning i verden i dag. Det er klart at det Obama sier og gjør er uhyre viktig, mer viktig enn det som måtte skje i en mindre del av verden, sier Neset.