MENY

Skal undervise i friluftsliv i Praha

Nylig hadde UiS besøk fra representanter fra Charles University i Praha. Reisefølget fikk oppleve brelandskapet i Hardanger og besøke lokale skoler. I oktober skal fagpersoner fra UiS på gjenbesøk, der de skal undervise i friluftsliv.

Reisefølget fikk dra på ekskursjonen til Hardanger sammen med studenter og faglærere fra UiS. Reisefølget fikk dra på ekskursjonen til Hardanger sammen med studenter og faglærere fra UiS.

Representanter fra Charles University i Praha var nylig på besøk på Universitetet i Stavanger (UiS). På det to ukers lange besøket, fikk de reisefølget på 6 bli med på ekskursjon til Hardanger og oppleve brelandskapet og Trolltunga.

Gjensidige studiebesøk
Besøket er kommet i stand som ett av to resultat i mobilitetsprosjektet «Outdoor Learning and Health Physical Education in Cross-Curricular Education». Prosjektet finansierer gjensidige studiebesøk for grupper av lærere og studenter ved Faculty of Education, Charles University i Praha i Tsjekkia og Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk.

Kari-Anne Svensen Malmo er administrativ kontakt ved IGIS, og Åge Vigane prosjektleder lokalt sant ansvarlig for det faglige innholdet/programmet. Sistnevnte forteller at reisefølget, bestående av 5 studenter og 1 studiekoordinator, blant annet fikk delta på ekskursjon til Hardanger sammen med bachelorstudenter i friluftsliv ved UiS.

Besøkte lokale skoler
På denne ekskursjonen fikk reisefølget oppleve brelandskapet i Hardanger, gå på Folgefonna og bli med på fjelltur til Trolltunga.

– De fikk også delta på kanotur sammen med våre førsteårsstudenter på idrett, bli med i undervisningen og besøke lokale barnehager og skoler. I tillegg foreleste gjestelærerne fra Praha i teori og praksis for våre studenter, forteller Vigane.

I begynnelsen av oktober reiser han på gjenbesøk til Praha sammen med to bachelorstudenter og universitetslektor Geirulf Tronerud. Da skal de undervise i friluftsliv og formidle gjennom teori og praksis den sentrale plassen friluftsliv har i det norske samfunnet. I tillegg til å observere praksis og undervisning i Praha og være i dialog om fremtidig utveksling av studenter.

Utveksle erfaringer
Målet med prosjektet er å bli bedre kjent med hverandres undervisnings- og fagtradisjoner innen friluftsliv, idrett og helse, og legge til rette for utveksling for studenter innen idrettsfag. Besøket i september av gruppen ledet av Marie Hronzova er første besøk i prosjektet, og vil bli fulgt opp av gjenvisitt til Praha i oktober.

Det er EØS-midlene som finansierer mesteparten av utgiftene knyttet til studiebesøkene gjennom programmet EØS bilaterale stipendprogram mellom EØS-landene (Norge, Island og Liechtenstein) og Tsjekkia. Det er den tsjekkiske partneren som er koordinator i prosjektet, er ansvarlig for søknad og rapportering samt fordeler midlene etter avtale med norsk partner (IGIS). Les mer om prosjektet her.

 

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Åge Vigane

Marie Hronzova fra Charles University i Praha sammen med studenter og faglærere fra idrett.

Marie Hronzova fra Charles University i Praha sammen med studenter og faglærere fra idrett.