MENY

Skrev bok om å miste et barn

– Hva skulle jeg fortelle datteren min om storebroren hun aldri fikk møtt? Lærerstudent Ida Kinden Jonassen (24) hadde ingen svar å gi datteren Conrandine. Løsningen ble å skrive en bok om barnet som døde altfor tidlig.

Bildet viser lærerstudent Ida Kinden Jonassen med datteren Conrandine. Lærerstudent Ida Kinden Jonassen med datteren Conrandine (4). Foto: Privat.

Ida Kinden Jonassen (24) går på grunnskolelærer 5.-10. trinn ved Universitetet i Stavanger. Da hun var 18 år opplevde hun det verste man kan oppleve som forelder, nemlig at barnet ditt dør.

– Hva forteller jeg?

Det var selvsagt utrolig tungt å takle sorgen og de vanskelige følelsene, og da Ida ble gravid på nytt et par år senere med datteren Conrandine, dukket det opp en ny problemstilling. For hva skulle hun fortelle datteren om storebroren hun aldri møtte?

Les artikkelen Byas skrev om Idas bok

Svaret ble barneboken «Brune auge», utgitt av forlaget Publika bok. Boka omtaler det vanskelige temaet barnedød og det å ha et søsken for lite, på en nøytral og fin måte.

– Jeg mistet en sønn i krybbedød da jeg var 18 år gammel. «Brune auge» handler om ei jente som heter Dina, som lurer veldig på hvor denne gutten er og hva som har skjedd. Hun får et besøk midt på natten hvor hun da får noen svar, forteller Ida.

Svar på vanskelige spørsmål

Ida forteller at hun begynte å skrive på boka da datteren var liten. Hun visste at spørsmålet kom til å komme en dag, så hun ville stille best mulig forberedt. Det som begynte som en fortelling og et svar til datteren, ble til slutt en bok, som hun tror flere kan ha glede av.

– Boken gir en del svar på noen veldig vanskelige spørsmål. Det fantes få bøker som tok opp dette, og i hvert fall få som var nøytrale og uten en religiøs kontekst, forteller hun. 

I boka følger man hovedfiguren Dina, som aldri har møtt storebroren. Han forsvant lenge før hun kom til verden. Dina lurer på hvor han er, og om han har det bra. 

– Da jeg skrev boken, tenkte jeg selvsagt på min egen datter. Hun var min inspirasjon, men likevel var hun bare en baby på det tidspunktet. Det er skummelt å se etter hvert når hun blir eldre, hvor mange likhetstrekk det faktisk er mellom datteren min og karakteren Dina, sier hun og smiler.

– Tid til det du virkelig vil

Ida har alltid vært glad i å skrive, og holder stadig på med nye skriveprosjekter. På grunnskolelærerutdanningen tar hun fordypning i fagene norsk og engelsk, og språk er en viktig del av livet hennes.

Hun er veldig glad for at hun valgte grunnskolelærerutdanningen når det kom til valg av studium, da hun synes det er utrolig kjekt og givende og studere til å bli lærer. I tillegg til å være fulltidsstudent og mor til ei lita ei på 4 år, har hun også en deltidsjobb og er nå også blitt forfatter. På spørsmål om hvordan hun får tid til å skrivingen på toppen av det hele, svarer hun følgende:

– Enten om det er fisking, trening, eller hva det nå er, så har man har alltids tid til en hobby. Slik har jeg det med skrivingen. Om du virkelig vil, finner du nok tid til det har lyst til å gjøre, sier hun.

 

Tekst: Maria Gilje Torheim
Foto: Privat