MENY

Slik foregår opptaksprøven til bachelor i paramedisin

For å være kvalifisert til studiet i paramedisin er det flere fysiske tester som må bestås. Lørdag 25. mai ble den første av fire opptaksprøver ved UiS avholdt på SiS Sportssenter.

Før prøven startet snakket vi med Joel Andersson og Maren Thoresen. De er to av over 100 søkere som skal testes denne dagen. Begge innrømmet å være nervøse i forkant. Dette bekreftet også Joels pulsklokke som allerede før prøven startet viste puls på 129 slag per minutt.

– For min del blir løpingen utfordrende, sier Maren, men legger til at hun har forberedt seg ved å løpe mer og øvd på å få opp pulsen. Hun føler seg tryggere på styrkedelen av prøven.

Fyskisk krevende arbeidshverdag

Arbeidet som paramedisiner medfører daglig gjentatte fysiske belastninger og arbeid under alle værforhold i alle former for terreng. Fysisk egnethet og styrke er dermed en nødvendig forutsetning for yrkesutøvelsen. For å være kvalifisert til opptak på bachelor i paramedisin, må søkerne derfor bestå en fysisk opptaksprøve. Denne kan gjennomføres ved et av studiestedene i Norge som tilbyr studier innen paramedisin/prehopitalt arbeid.

Søkerne testes i både kondisjon og styrke. I løpet av opptaksprøven må de løpe 3000 meter på 16 minutt, ta 20 knebøy med sekk på ryggen med 10 kg oppi og manualer tilsvarende 3 kg i hver hånd, holde planken i 60 sekunder og gjennomføre 20 repetisjoner situps. Søkerne får både god tid til oppvarming før løpetesten starter og god gjennomgang av øvelsene fra kontrollørene. For å bestå testen må samtlige øvelser gjennomføres med bestått resultat, og de får kun et forsøk per øvelse.

Stor konkurranse om studieplassene

I etterkant kunne både Joel og Maren juble over å ha bestått dagens prøve, men det er likevel ikke sikkert at de blir blant de heldige som kommer inn til høstens opptak. Utdanningen i bachelor i paramedisin er nemlig et av de mest populære studieprogrammene ved UiS i årets opptak. Med 784 primærsøkere til 20 studieplasser har studiet nesten 40 søkere per studieplass.

Tekst og film: Cathrine Sneberg