MENY

Slik var kunnskapsreisen på toget

Onsdag 19. mars arrangerte Universitetet i Stavanger Norges lengste foredragsrekke – hele veien fra Oslo til Stavanger. Her kan du lese om den spennende reisen som startet fra Oslo S klokken 11.01 onsdag formiddag og ankom Stavanger klokken 19.11.

Tor Erling Arnesen Toppsjefen i Norske Shell, Tor Erling Arnesen, fortalte at ledelse kan være magisk og demonstrerte det ved hjelp av tryllekunster.

10.45: UiS-delegasjonen møter opp på perrongen. Det er vinter i lufta. Filmteam rigger seg til, passasjerer og foredragsholdere er spente. Journalister og fotografer jobber iherdig.

11.00: Alle er om bord, vognen er rigget og klar. Rektor gjør seg klar til å ønske velkommen.

11.12: Toget ruller. Konduktøren ønsker velkommen til kunnskapsreisen på tog.

11.16: Rektor Marit Boyesen ønsker velkommen til en helt spesiell reise.

– I dag utfordrer vi to velkjente institusjoner, UiS og NSB. Sammen legger vi nå ut på en kunnskapsreise. Det bli 60 mil med foredrag fra hovedstaden i øst til oljehovedstaden i vest.

Passasjerene er lytter øre, vognen gynger lett.

– I år er UiS ti år og vi markerer dette med å gjøre noe spesielt, vi har med oss forskere og studenter og gjester fra næringslivet. I dag er vi et universitet på skinner. God kunnskapsreise. 

­­11.18: Idrettspsykolog Rune Giske entrer podiet som første foreleser fra UiS. Hvordan kan vi lære mestring av idretten?

– Mye av mestringen handler om å være i nuet. Mange utøvere blir distrahert, men er likevel i stand til å holde fokus mens de presterer. Tilstedeværelse er en nøkkel for å kunne prestere i idretten, forteller førsteamanuensen fra UiS.

Og skal du lykkes må du også ha tro på seg selv. For mange jobber med negativ selvmonolog.

– Man må tenke at dette klarer jeg, dette er jeg i stand til, selv om det er en klisjé, sier Giske mens toget ruller og danser videre på skinnene.

11.30: Vi er kommet til Asker stasjon og danske Benja Stig Fagerland kommer på toget. Hun er klar og entrer scenen på temaet «Suksess krever beinhard jobbing».

Stemningen er god, passasjerene er konsentrerte og kunnskapstørste.

– Det handler ikke om talent, men å trene, trene, trene. Skal du lykkes må du også gjøre døren bredere for andre, slår hun fast.

Den kjente forfatteren og foredragsholderen minner passasjerene på hvor viktig det er å løfte fram andre enn seg selv.

– De som har gjort suksess har ofte bygget opp og løftet fram andre, sier hun og utfordrer de reisende til å lære av de de frykter mest:

– Dans med frykten! Når du har feilet er du mest sårbar og åpen for å lære, sier hun.

Før Benja hopper av toget i Drammen ønsker hun hell og lykke på reisen videre mot Stavanger, en by hun er veldig glad i.

Det er klart for et pauseinnslag med klassisk trombone. Studenter fra UiS fyller vognene med stilige toner og takter.

11.59: Professor Torleiv Bilstad tester mikrofonen. Introduserer seg selv som en dinosaur som skal reflektere over klimaforandringer.

UiS-professoren snakker ivrig om vann og havnivå, og steder hvor vannet forsvinner. Han forteller om avlinger som brenner i Texas og Russland, og lavtliggende øyer i Indonesia som blir borte. Han tar oss med videre til Bangladesh, New Orleans og til Norge.

– Jeg produserer tre ganger mer CO2 enn en kineser, sier Bilstad, som reflekterer videre over klimaflyktninger og hvor viktig det er at kunnskap om klimaet kommuniseres.

12.16: Toget er på Kongsberg. Stemningen er god. Det er på tide med en kunstpause.

En student fra Institutt for musikk og dans ved UiS danser gjennom vognen. Stille, elegant, fra side til side i vognen, forbi radene. Kaster seg mot hyller og seter, strekker armene. Passasjerene følger dansen. Alle applauderer.

12.25: Professor Arnfinn Nergaard er spent og sitter klar.

– Det er spennende dette her. En annerledes dag på jobben, sier han før han entrer scenen.

Det er tid for temaet innovasjon i offshore-land fra en professor som befinner seg på «dypt vann».

Nergaard forteller om forskjellen mellom petroleumsteknologi og offshore-teknologi. At offshore er læren om hva man kan konstruere og utvikle over havbunnen.

Et tynt lag snø dekker trær og skog i det UiS-toget suser forbi. Nergaard forteller at han nylig var i Rio de Janeiro for å sparke i gang et prosjekt om undervannsteknologi. Engasjerte tilhørere får også høre om innovasjonsprosesser og hvordan Nergaard utviklet ideen om vindmøller til havs.

Så er det matpause og pressen er på pletten. Rektor intervjues, mat serveres, passasjerer diskuterer.

13.20: Fra en saksofon sprer musikalske toner seg og vognene fylles med jazz og enda en dose med humørfylt stemning. UiS-studenter spiller og synger så vakkert. Toget glir elegant videre og deler landskapet i to på sin ferd mellom øst og vest.   

13.31: Merete Vadla Madland entrer podiet, klar for å snakke om hvordan økt oljeutvinning sikrer Norges framtid. Hun skal også trylle. To kalkplugger senkes ned i hvert sitt glass med vann. Lederen for det nasjonale forskningssenteret for økt utvinning forteller om oljeeventyret på norsk sokkel.

– Det er verre å få ut olje som er klistret fast til stein enn olje som ligger i hulrom. Og det begynner å haste med å få ut mer av oljen. Mange installasjoner begynner å bli gamle, forteller Madland før hun tar fram glassene med kalkplugger igjen. 

Den ene pluggen har blitt til en kalkhaug, mens den andre er intakt. Madland aner ikke hvorfor. 

– Mange har prøvd å finne svar på hvorfor dette skjer, og jeg har mange hypoteser og ideer. Men kalken har fortsatt sine bevarte hemmeligheter, som vi vil finne ut av. Oljeeventyret på norsk sokkel har så vidt begynt.

13.45: Det er is på vannet idet toget suser videre. Neste på programmet er designantropolog og psykolog Anna Kirah fra Making Waves.

14.05: Vi nærmer oss Gjerstad stasjon. Fortsatt ligger et tynt snødekke over landskapet. Kong Vinter gjester ennå Sørlandet, men vårsola lurer seg inn mellom seteradene.

Studenter fra Institutt for musikk og dans ved UiS gjør seg klare til et nytt pauseinnslag. Klassiske toner finner veien inn i vognene.

14:25: Anna Kirah forteller at hun har forsket på transportmidler siden hun var barn. Faktisk lærte hun å gå inne på et fly. Gjesteforeleseren Kirah, som har vært analytiker hos Boeing og sjefsdesignantropolog i Microsoft, ivrer for passasjerers og mannskaps behov på en reise.

Til passasjerene på kunnskapsreisen til Stavanger snakker hun om hvordan reisende er som medpassasjerer for hverandre. At reisende snakker for lite sammen, bortsett fra når de skal av på samme sted.

14:42: Historiker og instituttleder ved UiS, Marie Smith-Solbakken, står klar med sitt foredrag «Forskjønnelsen av Norge». Med fast blikk forklarer hun hvordan historikere har bidratt til en forskjønnelse av landet, med å gi nasjonen det selvbildet nasjonen ville ha.

UiS-forskeren reflekterer over religionsfrihet og hvordan det selvstendige Norge i sin konstitusjon vedtok statsreligion og forbud mot jøder, jesuitter og munkeordner. Foredraget fenger. Applausen sitter løst.

14.55: Student Christopher Hoftun står stødig i midtgangen. Lederen ved Mars Institute i Stavanger forteller ivrig om sitt studentliv fra sambafotball i Brasil til livet som student i petroleumsteknologi på UiS. Som engasjert student i Start UiS var det mange dører som åpnet seg.

Forsamlingen er lytter øre når Christopher forteller om sin reise til San Fransisco og hvordan han jobber med NASA om boreteknologi på Mars. Det er en spennende kobling mellom romfart og boreteknologi. Nå jobbes det med hvordan roboter kan brukes for å vinne ny kunnskap.

Noen steinprøver fra Devon Island sendes rundt. Steinene er fra den lite gjestmilde øya i nord der overflaten ligner forholdene på Mars. Til sommeren skal enda to UiS-studenter få bli med nordover.

15.35: Toget seiler stille forbi Vennesla stasjon. Om ikke lenge venter Kristiansand og UiS-professor Ole Andreas Engen er klar med sitt foredrag om hvor trygt Norge egentlig er.

16.01: Konsentrerte passasjerer følger med mens toget ruller videre fra Kristiansand stasjon. Hvor sårbart er samfunnet vårt? Hva slags samfunn er det vi ønsker? Hvor trygt er Norge egentlig? Spørsmålene fra professoren i samfunnssikkerhet fenger.

UiS-eksperten presenterer ulike dilemmaer; friheten versus overvåking, teknologiske muligheter versus personlig integritet, reguleringer og økonomiske investeringer.

Hva er vi villige til å betale for et sikrere samfunn? Alt har sin pris. 

– Vi kjører tog inn i framtiden. Vi vet ikke hva som venter rundt neste sving. Men sannsynligvis vil det går bra, konstaterer Engen før toget svinger seg videre.

Begeistret applaus leder fram til neste foredrag på kunnskapsreisen. UiS-forsker Janne Stigen Drangsholt introduserer et nytt tema for de reisende; science fiction-litteratur som sjanger og menneskets forhold til teknologi.

Gjennom eksempler reflekterer hun rundt temaet menneske versus maskin.

16.36: Toget passerer Marnadal stasjon. I følge Drangsholt har dette forholdet alltid har fascinert oss mennesker. Etter den industrielle revolusjonen ble forholdet mellom menneske og maskin stadig mer komplisert.

Men fjerner teknologien våre begrensninger og gjør oss mer lik Gud, eller reduserer den tvert imot vår menneskelighet?

Applaus igjen og tid for matpause. Utenfor er det overskyet. Vi nærmer oss Audnedal.

16.45: Per Henning Uppstad fra Lesesenteret ved UiS trer fram og møter sitt publikum. Toget gynger avgårde og latteren sitter løst når han foreleser med eksempler fra sin forskning på lese- og skrivevansker. Vi får et glimt av Gyland stasjon idet Uppstad forteller om dyslektikeres utfordringer med stavekontroller.

– Tenk om vi stadig ble minnet på det vi ikke kan, sier Uppstad og tuter med et lite horn for å vise hvordan det kan føles når stavekontrollen stadig slår inn.

Publikum nikker og tar poenget. Det blir både gratulasjoner og flere klapp på skulderen til Uppstad når han runder av. Toget er i rute.

17.15: Professor i sosiologi, Knud Knudsen, entrer podiet. Fortsatt er de reisende lydhøre og ivrige. Nå er det lederes rollekonflikter som gjelder. På hvilken måte lever ledere med rollekonflikter over tid?

Hvordan takler de konflikter mellom jobb og hjem og krysspress de opplever i jobben?
UiS-professoren taler med tydelig stemme og konstaterer;

– Lederes rollekonflikter er overraskende stabile over tid. I rollekonflikter kan det ligge sosiale belønninger, så selv om konfliktene kan være belastende, kan de være viktige bekreftelser for lederne.  

17.28: Sira stasjon. Publikum er engasjert og stiller spørsmål til professor Knudsen fra UiS. Når toget ruller videre mot Moi gjør studenter fra Institutt for musikk og dans seg igjen klare for et musikalsk pauserom. En jazzy versjon av barnesangen «Nede på stasjonen» passer perfekt til takten på toget.

18.20: En liten endring i programmet og arkeolog Kristin Armstrong Oma entrer scenen. Hun tar publikum med inn i historien fra fortid til framtid. Det jærske landskapet omfavner toget på vei mot Stavanger.

– Fortida er del av den vi er. Og vi skal nå i gang med å undersøke om fortellingene om slaget i Hafrsfjord har rot i virkeligheten. Finner vi våpen og hjelmer? Kan vi fortelle noe nytt om Harald Hårfagre, mannen bak mytene?

Vi nærmer oss Bryne og siste etappe på kunnskapsreisen fra øst til vest. Solen har nå gått ned og det er tid for magisk ledelse og noen trylletriks.

18.39: Toppsjefen i Norske Shell og tidligere student på Ullandhaug, Tor Erling Arnesen, står klar på scenen. Kan ledelse være magisk?

– Du må tørre å være deg selv fullt og helt. Vær inkluderende og få andre rundt deg til å vokse.

Publikum fascineres av Arnesens refleksjoner og lar seg rive med når toppsjefen begynner med sine magiske trylletriks. Ikke bare tryller han fram penger, han kan også trylle med tau. Tre stykker tau med ulik lengde blir til tre like lange tau.  

Det handler om troverdighet, samarbeid og vekst.  Arnesen knytter dem sammen og viser hvordan alt henger sammen. Med ett holder tryllekunstneren fra Shell ett langt stykke tau, ikke tre små.

Begeistringen er stor og applausen umiddelbar. En magisk og logisk kunnskapsreise nærmer seg slutten.

19.11: UiS-toget ruller inn på endestasjonen. På perrongen ønsker universitetsdirektør John B. Møst de reisende velkommen. Studentkoret synger vakkert, mens fornøyde togpassasjerer entrer natten fulle av kunnskap.

Kunnskapsreisen ender i Stavanger. Her begynner Norges framtid.

---

Interesserte kunne også følge turen på Facebook, Twitter og Instagram med emneknagg #uiskunnskapsreisen og #unistavanger på sosiale medier.

Besøk gjerne også vår nettside kunnskapsreisen.uis.no.

IMD

Synne Elve Enoksen fra Institutt for musikk og dans ved UiS og andre studenter fra instituttet, underholdt med «kunstpauser» på kunnskapsreisen.