Spennende forskningsdager

21. september går startskuddet for Forskningsdagene 2007. Arrangementene, som foregår på UiS og i Stavanger og Sandnes, favner fra foredrag, forskningstorg, og stand-up.

Forskningsdagene finner sted 21. – 29. september og er en nasjonal, årlig festival der alle typer forsknings- og kunnskapsbaserte virksomheter inviteres til å vise sin forskning til folk flest. Arrangementene favner fra foredrag, demonstrasjoner og debatter til revyer, forskningstorg, og konkurranser. Hovedtema for Forskningsdagene 2007 er det internasjonale polaråret og globalisering. Klimaendringer vil derfor være tema for et heldagsseminar og de fleste foredragene.

Regionsansvarlig for Forskningsdagene, Suvada Veledar, mener at årets program inneholder noe for enhver smak.

- Vi kan i år by på nesten 20 arrangementer med rundt 40 forskere og foredragsholdere i Stavangerregionen. Det er mer enn noen gang, opplyser en stolt Veledar, som til daglig er seniorkonsulent i Strategi- og kommunikasjonsavdelingen ved UiS.

Rektor Aslaug Mikkelsen står for den høytidelige åpningen av Forskningsdagene 2007 i Sandnes sentrum kl 11.00. Her vil også det nye UMOE Planetariet bli døpt av Jens Ulltveit-Moes 2 ½ år gamle datter Agnes. Den alltid superengasjerte Knut Jørgen Røed Ødegaard vil også kaste glans over arrangementet.

Forskningstorg i Sandnes og Stavanger

Grip sjansen - kom og se mer enn 20 utstillere som viser litt av forskningsaktiviteten i regionen. Du kan se hvordan en biomembran får planter til å vokse i ørkenen, høre mer om tangloppenes familieliv, få smakebiter fra arkeologenes forunderlige verden, bygge en musefellebil, prøve deg som nysgjerrigper og mye mer!
Forskningstorget finner sted en dag i Øglændsparken i Sandnes, før det flytter til Arneageren i Stavanger sentrum.

Lørdag 22. september
Forskningstorget i Sandnes
Fylkesordfører Roald Bergsaker åpner Forskningstorget i Sandnes.
Tid: 12:00-15:00
Sted: Sandnes, Øglændsparken

Lørdag 29. september
Forskningstorget i Stavanger
Tid: 13:00-16:00
Sted: Arneageren, Stavanger sentrum

Researchers night
Denne kvelden står det forskere på scener i hele Europa til samme tid. I Stavanger går arrangementet av stabelen på Hall Toll med følgende program:

- "Olje og vann- går det an?" v/ Sven Olav Yndestad fra IVAR IKS
- "Energi og miljø - en lokal og global utfordring" v/ Lars Anders Myhre, leder av IE - Industri Energi
- "Liv og død i Stavanger"  v/ Eldar Søreide, seksjonsoverlege v/Stavange Universitetssjukehus
- "Termostat for temperatur og fuktighetskontroll i et globalt perspektiv" v/  prof. Torleiv Bilstad, Universitetet i Stavanger

- Svein Tang Wa gir minikonsert

Tid: 19:30-21:40
Sted: Hall Toll, 2. etg.

ForskningsStandup
De populære standup-kveldene på Sting nere fortsetter i år. Aldri vært så mange forskere stått på scenen på Valberget per kveld. En standup-forsker skal holde et poengspekket foredrag i løpet av et kvarter, uten andre hjelpemidler enn mikrofon og kanskje en krakk. I tillegg er det lov å trylle fram illustrerende objekter fra innerlommen.

Mandag 24. september
ForskningsStandup
Willy Fjeldskaar, IRIS og Universitetet i Stavanger: Stiger virkelig havnivået?
Brita Strand Rangnes, Universitetet i Stavanger: Arktiske landskap
Øyvind Dahl, Misjonshøgskolen: Når fremtiden kommer bakfra
Bjørn Olav Roaldseth , Universitetet i Stavanger: De to kilder til moral og religion
Leif Inge Tjelta, Universitetet i Stavanger: Utholdenhet og helsegevinster knyttet til trening av utholdenhet
Signe Dørheim Ho-Yen, Stavange Universitetssjukehus: Depresjon etter fødsel, forskjeller Norge-Nepal
Morten Abrahamsen, BI Stavanger: Hvordan forstår bedriften verden omkring seg? Og hva skjer når verden endrer seg?

Tirsdag 25. september
ForskningsStandup
Bård Mæland, Misjonshøgskolen: Operation Enduring Boredom - Militær kjedsomhet og globalisert militærmakt
Erna Harboe, Stavanger Universitetssjukehus: Fatigue - en sykelig form for tretthet
Bjørn Tore Blindheim, Universitetet i Stavanger: Bedriftens samfunnsansvar - svada eller bidrag til en bærekraftig utvikling?
Christine Mbabazi, Misjonshøgskolen: Victims or perpetrators? On Child Soldiers in Northern Uganda
Rasmus Reed, Universitetet i Stavanger: Tempovariasjon i musikk
Håvard Hansen, BI Stavanger: "Den globale forbruker – fleip eller fakta?"

Onsdag 26. september
Jan Opsal, Misjonshøgskolen: Solregulert fromhet: Islam nord for polarsirkelen
Sissel Østrem, Universitetet i Stavanger: Et umulig yrke?
Hans-Jørgen Wallin Weihe, Universitetet i Stavanger: Snø og is – betraktninger rundt Arktis
Arnfinn Skadsheim, IRIS: Oljestoffer i fisk, skjell og krepsdyr: kunnskapsbehovet
Inge Christ, Universitetet i Stavanger: Barns oppfatning av naturfenomener
Martin Kurz, Stavanger Universitetssjukehus: Parkinsons sykdom – arvelig?
Anne Helene Tandberg, IRIS: Har polare tanglopper et familieliv?

Sted: Café Sting nere

Arrangementer på- eller i regi av UiS:

Onsdag 26. september

Mellom polene – Dagsseminar med paneldebatt
Klimaendringer og fattigdom v/ Øyvind Gjerde, FN-sambandet
Bærekraftig utvikling og miljø v/ Oluf Langhelle, UiS
Globalisering, demokrati og identitet v/ Randi Gressgård, UiS
Migrasjonslovgivning i et Nord/Sør perspektiv v/UD

Paneldebatt: "Tampen brenner. Har vi et ansvar?"

Tid: 10:00-15:30
Sted: rom 129, Kjell Arholms hus, Universitetet i Stavanger

Pomor-sone og polarkultur – foredrag
ved prof. Viggo Rossvær, Universitetet i Tromsø