Spør Eystein om hva som helst

Doktorgradsstudent Eystein Opsahl deltok aktivt i en såkalt «AMA»-sesjon (ask me anything) under en av verdens største konferanser for miljøtoksikologi og kjemi.

Eystein Opsahl sammen med Oscar Toftegaard under SETAC-konferansen i Mnneapolis. Eystein Opsahl (til venstre) sammen med Oscar Toftegaard under SETAC-konferansen i Mnneapolis. Foto: Privat

Konferansen det er snakk om, SETAC Minneapolis, samler verdens fremste miljøforskere. Doktorgradsstudenten som er tilknyttet Det Nasjonale IOR-senteret, skal etter planen levere inn sin avhandling «Environmental fate and effect of EOR-polymers» høsten 2019. Opsahl studerer hvilke effekter polymerflømming kan ha for det marine miljøet.

Under det 38. SETAC-årsmøtet i Minneapolis fikk Opsahl muligheten til å dele litt av sin kunnskap. De siste tre årene har konferansen hatt en Reddit/«Ask me Anything»-sesjon hvor hvem som helst kan stille spørsmål om hva som helst til hvem som helst. (Reddit er et nettsamfunn der brukere kan poste lenker til innhold på internett, og så blir lenkene stemt opp eller ned etter hvor godt brukerne liker dem.)

– Denne gangen var det ikke spørsmål om hva som helst. Snarere «ask me anything about this narrow topic», sier Opsahl og legger til at emnene i år var «Microplastics in the aquatic environment» og «Pharmaceuticals in the environment».

Når ut til vanlige folk

Opsahl har selv deltatt i AMA tidligere, ved å sende inn spørsmål. Denne gangen fikk han lov til å svare sammen med de fremste innen de respektive fagfeltene under brukeren u/SETAC_North_America.

– Jeg synes det er en kul ting, en flott måte å nå ut til «vanlige, dødelige» på – samtidig som du får lov til å gå i dybden.

Tidligere sesjoner har fått store mengder spørsmål. Det ble ikke så mye denne gangen. Det skyldes flere ting, mener Opsahl.

– I år var temaene snevret inn til to smale, om enn dagsaktuelle fagfelt. Det finnes også en terskel som man må komme over for å få snøballen til å begynne å rulle på Reddit. I år nådde vi ikke den. Gjør man det, slik som har vært tilfelle tidligere år, kan man fort få over en million lesere i løpet av kort tid.

– Vi fikk vel rundt 10–15 gode spørsmål på hver tråd. Det var uansett en nyttig erfaring, noe jeg har lyst til å være med på flere ganger. Det fine er at neste gang kan jeg sitte her hjemme og bidra. Du trenger ikke delta på konferansen for å svare på spørsmål når du først har blitt godkjent av de som styrer showet, sier Opsahl.

Han legger til at forumet er nyttig særlig for dem som ikke har en faglig bakgrunn, men som liker å gå i dybden.

– Her får folk ting forklart på en populærvitenskapelig måte, samtidig som det i høyeste grad er vitenskapelig. Som forsker stiller du deg til veggs. Publikum kan gyve løs på deg. Det er ofte flere enn bare én person bak ett enkelt svar, dermed får man flere meninger, innfallsvinkler og en indre justis som sørger for høy kvalitet.

Framtidens forskningsformidling

Opsahl mener denne typen formidling er en del av framtiden og et viktig bidrag til en næring som trenger å omstille seg.

– Det er også et bra forum – en kommunikasjonsplattform – for forskere som ønsker å samarbeide eller bare hente inspirasjon.

Forskerne som svarer på spørsmålene er anonyme. Opsahl synes ikke det er negativt.

– Alle kan åpent diskutere, enten man representerer akademia, myndighetene eller industrien. Det kunne vi ikke gjort i samme grad hvis vi hadde stilt med fullt navn.

Spørsmålsrunden under SETAC er tatt opp i The New Reddit Journal of Science, som tildeler eget DOI-nummer til slike events (identifiseringsnummer for et elektronisk dokument på nettet). Sesjonene blir senere publisert i sin helhet hos e-journalen «The Winnower» som er en åpen database for vitenskapelig formidling.

Du kan se hvordan det ser ut på The Winnover her, eller hvordan det ser ut på Reddit her.

Tekst: Kjersti Riiber