MENY

Spørsmål og svar på Åpen dag

Det var livlig på campus da fag- og studentmiljøene ved UiS fikk vise seg fram under Åpen dag. Elever fra videregående skoler i hele fylket hadde tatt turen for å stille spørsmål og legge framtidsplaner.

Elev Anna Aarsland fra Nærbø under Åpen dag på UiS

KLART VALG: Studentbarnehagehagen var også med på Åpen dag, så Anna Aarsland fra Nærbø, som skal søke på barnehagelærer ved UiS til høsten, havnet midt i smørøyet. 

Anna Aarsland fra Nærbø var helt bestemt på hva hun skal bli da hun besøkte UiS i dag. Hun stilte ivrig spørsmål ved barnehagelærer-standen i Arne Rettedals hus.

– Jeg skal søke på barnehagelærer ved UiS til høsten. Det har vært drømmeyrket mitt i mange år. Jeg vil jobbe med små barn fra null til seks år og barnehagelærer er jo en veldig viktig jobb ettersom mange barn tilbringer mye tid i barnehagen og personalet hjelper til med oppdragelsen av barna. Da er det viktig at de har skikkelig grunnlag og kunnskap om barn og hvordan de utvikler seg og lærer, fortalte Aarsland.

Standen for barnehagelærerutdanning var godt besøkt under Åpen dag. Barnehagelærerstudent Marianne Helle var en av de som betjente standen. Ett tema gikk igjen:

– Lønn!  Men når vi beroliget med at lønnen for barnehagelærere nylig ble hevet, lyste elevene opp og tok med seg en brosjyre for studiet, konstaterte Helle fornøyd.

Trening i sykepleie
I foajeen i Kjell Arholms hus stod sykepleierstudenter klare til å demonstrere både måling av blodtrykk og blodsukker. Også inne i sykepleierlaboratoriet var morgendagens sykepleiere i full gang med praktiske øvelser.

Studentene Emilie Vinnes, Malin Theissen og Esther Sommerseth, som går første året på bachelor i sykepleie, demonstrerte hvordan sykepleiere blant annet må kunne stelle pasienter og skifte på senger.

– Vi øver til eksamen og trener på hvordan vi må flytte på sengeliggende pasienter, hvordan vi forebygger trykksår og på hjerte- og lungeredning, fortalte Emilie Vinnes, som ser for seg en karriere som sykepleier i Nordsjøen og en videreutdanning i intensivsykepleie.

Malin Theissen, som for anledning hadde fått rollen som pasient, har valgt sykepleie fordi hun vil jobbe med mennesker.

– Sykepleie er et kjekt og veldig variert yrke, konstaterte Theissen, som aller helst vil jobbe på et stort sykehus.

Smakfulle opplevelser
I Ellen og Axel Lunds hus ønsket UiS-student Christian Hagen de besøkende velkommen til Norsk hotellhøgskole, for anledningen kledd i en pikkolo-uniform utlånt av Radisson Blue Stavanger.

– Jeg bestemte meg allerede som åtteåring at jeg ville jobbe i hotell- og reiselivsbransjen. Drømmen var da å drive et hotell og kasino i Las Vegas. Det er ikke den store drømmen lenger, men jeg skal jobbe på hotell, fortalte Hagen.

På Norsk hotellhøgskole ble de besøkende tatt med på en opplevelsestur gjennom en foredragsrekke i Norsk kokebokmuseum, i kjøkken-auditoriet og i restauranten i underetasjen. Til foredragene serverte UiS-studenter små retter med chilimarinert reke med pesto, suldalsskinke og bjørnebær, sjokolade med smaken av tørrfisk og kardemomme kake.

Professor Reidar Mykletun stilte spørsmålet: «Stavangerregionen som måltidsdestinasjon?» og ga flere eksempler på måltidsattraksjoner og muligheter for nye satsinger som kan sette Rogaland på kartet som en måltidsdestinasjon.

Hvordan mat påvirker vår livsstil og våre gener, var tema da professor Wenche Frølich tok til orde. Under presentasjonen fikk gjestene smake på valnøtter med marsipan.

– Valnøtter ligner en hjerne, og i gamle dager trodde man derfor det var bra å spise mye valnøtter. Nå har vitenskapen vist at det er mye omega 3 i valnøtter, noe som jo er bra for hjernen, opplyste Frølich, som hadde flere eksempler på hva som er sunn mat og hva den gjør med kroppen.

Førsteamanuensis Kai Victor Hansen holdt foredrag om serviceopplevelser og ga flere eksempler på hvor mye som faktisk skjer i samspillet mellom gjester og servitører under et restaurantbesøk.

Elektrisk sykkel og kjemishow
I Kjølv Egelands hus viste maskiningeniørstudentene Inger Lise Gjeraldstveit og Alex Bjørkli fram den elektriske sykkelen de nettopp har bygget ferdig. Sykkelen er deres eksamensoppgave denne våren.

Mange ingeniørlinjer kjempet om de potensielle studiesøkernes oppmerksomhet med kreative innslag på de ulike standene, som Institutt for elektro- og datateknikks roboter og professor Malcolm Kellands fortryllende kjemishow.

Men da geologiprofessor Jim Brown holdt foredrag om steiner og oljereserver, viste deg seg at tenåringer også var mottagelige for harde fakta.

– Petroleumsgeologer undersøker sedimentlag og videreformidler informasjon til petroleumsingeniørene. Ferdig uteksaminerte studenter har svært gode karrieremuligheter i oljebransjen, konkluderte professor Brown til den lydhøre forsamlingen.

Se hele programmet for Åpen dag 2013

Tekst: Elin Nyberg, Håkon Hapnes Strand og Silje Stangeland
Alle foto: Asbjørn Jensen, UiS

Stand i Kjølv Egelands hus under Åpen dag

SPENNENDE STANDS: Mange ingeniørlinjer kjempet om de potensielle studiesøkernes oppmerksomhet med kreative innslag på de ulike standene i Kjølv Egelands hus under Åpen dag i dag.