MENY

– Stavanger perfekt sted for IOR-senter

Olje- og energiminister Tord Lien åpnet det nasjonale IOR-senteret under en storstilt markering ved Universitetet i Stavanger onsdag.

Tord Lien på talerstolen Tord Lien åpnet IOR-senteret 26. mars 2014.

– Tett samarbeid med industrien vil være avgjørende for dette senteret. Det vil sikre relevant forskning, og derfor er Stavanger det perfekte stedet for denne typen samarbeid, sa Tord Lien. 

Etter at en presentasjonsvideo hadde startet showet, kom statsråden inn på scenen sammen med senterledelsen – for anledningen iført overlevelsesdrakter fra Nordsjøen.

I sin tale framhevet Tord Lien det enorme økonomiske potensialet som ligger i økt oljeutvinning. Én ekstra prosent utvinning fra feltene representerer en salgsverdi på rundt 300 millliarder kroner – eller 75 Oslo-operaer.

Rungende etikk-ja
Statsråden gikk også inn på etikkdebatten som går for tiden. Bør vi i det hele tatt ha oljeforskning?

– Mitt svar til det, er et rungende ja. Ikke bare «ja, vi kan», men «ja, vi bør», sa Lien.

Han viste til at energiproduksjon er helt nødvendig for mat, helse og velferd i en voksende verdensbefolkning. Men bør vi ikke forske på fornybare ressurser i stedet?

Forventer resultater
– Svaret på det er enkelt: De to utelukker ikke hverandre, og vi trenger begge deler. Selv med en utvikling hvor vi oppnår togradersmålet, vil olje og gass være en viktig del av energimiksen. Nettopp derfor må vi fortsatt satse på petroleumsforskning, sa Lien.

Statsråden forventer store resultater, både innen forskning og utdanning av en ny generasjon forskere gjennom master- og ph.d-programmer.

– Det er jo som regel forskerne som er de ekte heltene i denne industrien, sa olje- og energiministeren.

Symposium
Forskningsrådet, oljedirektoratet og en rekke andre sentrale institusjoner var også på talerstolen for å gratulere og fortelle om sine forventninger til senteret.

Utover dagen fortsatte programmet med et vitenskapelig symposium, med forskere fra universiteter fra mange samarbeidende universiteter i Europa, USA og Japan.

I salen satt over 250 forskere, representanter for petroleumsindustrien og myndighetene. 

Les mer (Forskningsrådet): Store forventninger til senteret

Les mer (Olje- og energidepartementet): Åpnet forskningssenter for økt oljeutvinning

Les mer om Nasjonalt IOR-senter på våre engelske forskningssider.