MENY

Storfilm fra tidligere UiS-studenter

Seks tidligere studenter ved Universitetet i Stavanger har laget den nye filmen ”Jernanger”. Regissør Pål Jackman minnes studietiden med stor glede.

– Jeg tok flere studier på Ullandhaug, og alle betydde enormt mye for meg. Å studere engelsk var bra, spesielt på mellomfaget hvor jeg fordypet meg i Edgar Allan Poe og dikttolkning. Kultur og media var også et flott studium, med flere gode forelesere. Jeg hadde blant annet kunsthistorie med Hild Sørby, som var veldig bra. Studiene har hatt mye å si for meg, både når det gjelder historiefortelling og musikk, sier Jackman.

Handler om kvinner
Han er mannen bak filmsuksessen ”Detektor”, men Jackman har også gjort det bra som komponist og musiker. Vi treffer ham på kafeen Bøker og børst i Stavanger sentrum, hvor enkelte scener fra filmen er spilt inn.
– Det er en ganske generell historie. Selv om filmen handler om bitre menn, kan man være både student og dame for å se den. Da vi filmet, ble det mye mer en kjærlighetshistorie enn jeg så for meg på forhånd. Du kan nesten si det er en cowboyhistorie. Den handler om menn og valgene de tar. Valg som handler mest om kvinnene som ikke er der, sier Jackman.

Eks-studenter
Bak kamera på ”Jernanger” finner vi seks tidligere studenter ved Universitetet i Stavanger. I tillegg til Jackman selv, er også produsent Maria Ekerhovd (kultur og mediefag), manusforfatter Eigil Jansen (historie), klippassistent Erik Andersson (medieingeniør) og scenografiassistent Gaute Garlid (fjernsynsproduksjon) tidligere studenter ved det som i dag er Universitetet i Stavanger. I tillegg har universitetslektor Hans Erik Voktor vært manusassistent for historien. Ideen til ”Jernanger” utviklet Pål Jackman for øvrig sammen med Marianne Kleven, som også har studert hos Voktor. Jackman, som slet i mange år med å få realisert filmen, står i stor takknemlighetsgjeld til ”Hanse”.
– Han trodde på meg da ingen andre gjorde det, sier multikunstneren.

- Bodde i studio
Regissøren minnes studiet i fjernsynsproduksjon på 1990-tallet som en kreativ og lærerik tid.
– På studiet begynte vi med en gang å lage dokumentarer. Vi lærte om klipping og lyssetting og fikk en reell erfaring som ble veldig verdifull. Jeg bodde nærmest i klippe- og innspillingsstudioet. Det var alt for lite klippetid for studentene, så av og til måtte jeg opp midt på natta når det ble ledig. Det var en kamp for å få laget filmene, og det er jo sånn det er i virkeligheten. I tillegg lærte vi masse om samarbeid, om å få andre med på å fortelle den riktige historien, sier Jackman.

Premiere fredag
Historien i ”Jernanger” foregår mest på en båt, hvor hovedrolleinnehaver Bjørn Sundquist driver kafé og sliter med en 30 år gammel, ufullendt damehistorie. Nils Utsi og den atskillig yngre Pål Sverre Valheim Hagen spiller også i dramaet, som har kinopremiere i Stavanger fredag 16. januar. To kvelder i forveien får ”Jernanger” æren av å åpne Tromsø internasjonale filmfestival.

Les mer om filmen her