MENY

Storslagen konsert

På søndag kan du høre to sentrale verk i musikkhistorien i Skur 2 på Skansekaien. Da spiller solister og ensemble frå Institutt for musikk og dans ved UiS Arnold Schönbergs hovedverk Pierrot Lunaire og Gustav Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen under ledelse av professor Håkon Austbø. Konserten starter kl. 14.00.

Pierrot Lunaire (Den månesyke Pierrot), som hadde premiere i 1912, regnes som et av Schönbergs hovedverk. Det er basert på 21 dikt av den belgiske poeten Albert Girauds verk med samme navn. I Pierrot Lunaire tok Schönberg et stort steg bort fra tonaliteten og videreutviklet også sangtypen sprechgesang (snakkesang) for dette verket.

- Dette er et av modernismens mest sentrale verk. Besetningen det er skrevet for ble etter hvert standardbesetning for modernistisk musikk. Et av de mer uvanlige instrumentene som brukes i Pierrot Lunaire er harmonium, og vi har heldigvis klart å oppdrive et til konserten, forteller professor Håkon Austbø ved Universitetet i Stavanger.

Sanger av Mahler
Det er ikke tilfeldig at også Mahlers Lieder eines fahrenden Gesellen står på programmet. Mahlers sanger ble nemlig omarrangert av Schönberg for lite ensemble i 1920, og det er denne versjonen som spilles på søndag.

- Schönberg, Alban Berg og Anton Weberen og andre komponister i Wien inviterte gjerne til hjemmekonserter. Her presenterte de nye komposisjoner, men også egne favoritter fra sin samtid som de laget nye arrangementer til, sier Austbø.

Lieder eines fahrenden Gesellen ble fullført i 1897 og består av fire sanger som synges av mezzosopran Iva Mrvos. Verket er en av Mahlers mest kjente komposisjoner og mange vil nok kjenne igjen sang nummer to, Ging heut morgen übers Feld, fra Mahlers første symfoni.

De som vil vite mer om de to verkene, kan møte opp kl. 13.30 og få en orientering ved masterstudentene.

Billetter: Kr. 50 (studenter og ansatte ved UiS gratis)

Ensemble:
Eirik Hoel Sandvik, fløyte
Tone Omdal, klarinett
Gro Hole Austgulen, fiolin
Nora Myrset Asheim, fiolin / bratsj
Jan Daniel Austern, bratsj
Sarah Høigilt, cello
Bjørn F. Nilssen, bass
Rastko Petrovic, perkusjon
Ahmad Mirzayev, harmonium
Friederike Wildschütz, piano
Sanae Yoshida Mæland, piano

Dirigent: Håkon Austbø