MENY

Studenter klare for Grand Prix

Kommende lørdag klokken 15.45 vises Forsker Grand Prix Stavanger på NRK2. Mediestudenter ved Universitetet i Stavanger har produsert programmet.

I 2010 ble det for første gang i Norge arrangert Forsker Grand Prix i Stavanger, Bergen og Trondheim. Konkurransen i forskningsformidling for unge forskere er knyttet til de årlige forskningsdagene som arrangeres av Norges Forskningsråd.

I Stavanger ble arrangementet holdt i Folken for en fullsatt sal. Hver deltaker hadde fire minutter til å formidle sin forskning på best mulig måte. Programleder Tor Øyvind Skeiseid og et friskt dommerpanel underholdt også med sine innslag.

Nå har du muligheten til å se hele showet på tv. Tre lørdager på rad viser Kunnskapskanalen i NRK2 Forsker Grand Prix.
Stavanger er først ut.

Produsert av studenter
Det er mediestudentene på andre året på fjernsyns og multimedieproduksjon ved Universitetet i Stavanger som står bak flerkameraproduksjonen som nå skal vises på NRK. Hele kullet var med på produksjonen, og for ei uke siden ble studentene Oscar Eide Haus og Jan-Erik Stette ferdige med etterarbeidet. Nylig sendte de det ferdige resultatet til NRK.

– Vi hadde en utfordrende jobb. 4 timers råmateriale skulle klippes ned til 1 time og 45 minutter uten at det skulle være merkbart. Vi har jobbet mye med å få til kontinuitet i programmet, slik at det ikke virker som om vi har klippet i det, sier Oscar Eide Haus.

Han og kameraten har sittet over 80 timer ved klippebordet. Selv om produksjonen var en flerkameraproduksjon, kunne de ikke klippe mellom materiale fra fire kamera.

– Det er tilfredsstillende når vi klarer å skape fine overganger, det vil si når lyden går fint og når kroppsbevegelse og lynnet til personene fungerer fra klipp til klipp. Vi føler vi har klippet alt ned til beinet, forteller Jan-Erik Stette.

På Forsker Grand Prix i Stavanger deltok forskere fra Universitetet i Stavanger, International Research Institute of Stavanger, Nofima Norconserv AS og Stavanger universitetssjukehus. Med rekvisitter, kreativitet og formidlingsglede imponerte forskerne publikum. Og akkurat i dette materialet – den fire minutters lange presentasjonen som forskerne gjorde – har ikke studentene klippet i.

Gullrekka neste
Oscar og Jan-Erik fikk en tidligere deadline enn ventet og måtte henge i mot slutten for å bli ferdige. Det ble sene kvelder. Da alt var i boks og de kunne sende det ferdige produktet til NRK, følte de en utrolig lettelse.

– Du kan si det slik at med alt arbeidet vi har lagt ned i dette så hadde det vært tragisk om det ikke hadde blitt sendt på NRK, sier Oscar.

– NRK-visningen er medaljen, legger Jan-Erik til.

– Skal dere benke dere foran tv-en på lørdag?

– Jeg har ringt mor, for å si det sånn. Selv kommer jeg til å se de første to minuttene og så rulleteksten. Jeg føler jeg har sett dette materialet mange nok ganger, sier Jan-Erik.

Om ett år er de ferdig utdannet. En jobb i NRK eller TV2 er målet – og gjerne i beste sendetid.

– Jeg hadde ikke sagt nei takk til en produsentjobb i gullrekka, sier Jan-Erik.