MENY

Studenter laget robot for verdensrommet

Det ble en imponerende 10. plass for UiS Subsea i den internasjonale ROV-konkurransen som i år foregikk i NASAs Neutral Buoyancy Lab i Houston, USA. 20 UiS-studenter fra maskin, elektro og data samarbeidet om å konstruere en robot tilpasset verdensrommet.

 • /subsea uis 2016.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  Fra venstre: UiS Subsea prosjektleder Martin Evensen, gruppeleder mekanisk Simen Pedersen og prosjektleder Didrik Kahrs Skaale viser stolt frem ROV-en som er designet for verdensrommet.
 • /20160625_104557_008.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  En spent UiS Subsea-gjeng foran den store konkurransen i NASAs Neutral Buoyancy Lab i Houston, USA.
 • /20160625_104016.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  Oppgaven var å lage en fjernstyrt robot, en ROV, så liten og lett som overhodet mulig, slik at den kunne sendes ut i verdensrommet.
 • /20160623_144300.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  På NASAs Neutral Buoyancy Lab finnes et av verdens største innendørs svømmebasseng som brukes til trening av astronauter.
 • /IMG_1314.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  – Vi scoret også høyt på oppetid, det vil si presentasjon og pålitelighet. ROV-en var stabil og vi hadde kontroll på oppgavene den ble styrt til, sier Martin.

ROV står for «Remotely Operated Vehicle», altså en fjernstyrt robot. UiS Subsea jobber, som navnet tilsier, hovedsakelig med undervannsteknologi, men i år var altså fokuset utenomjordisk.  

– Konkurransen foregikk hos NASA og oppgaven var å lage en ROV så liten og lett som overhode mulig, slik at den kunne sendes ut i verdensrommet, sier  Didrik Kahrs Skaale. Sammen med Martin Evensen har de prosjektledet UiS sitt ROV-team for 2015-2016. Begge avsluttet bachelorgrad i maskiningeniør denne våren.

Den internasjonale ROV-konkurransen holdes på forskjellige steder hvert år, og da gjerne i Nord-Amerika. På NASAs Neutral Buoyancy Lab finnes et av verdens største innendørs svømmebasseng som brukes til trening av astronauter.

– Vi var utrolig heldige med lokasjon i år. Det er ikke akkurat alle som får henge en uke på et av de enorme anleggene til NASA. Der så vi blant annet en fullskala ISS-romstasjon som sto under vann og hvor astronautene trente på å være vektløse. Det var i det samme bassenget vår konkurranse foregikk, forteller Martin.

I sluttkonkurransen var det et svært høyt nivå med mange dyktige lag. NTNU var også med fra Norge, de kom til slutt på 16. plass.

God oppetid

– Vi har i år bygget en ROV som er ekstremt rettet mot oppgavekravene som gis i konkurransen. Hvert gram teller, jo lettere ROV jo mindre drivstoff brukes. Med 15,5 kilo kom vi under det strengeste vektkravet som var på 17 kilo, sier Simen Pedersen, gruppeleder for den mekaniske delen til ROV-en. Vekten er mer enn halvert fra tidligere UiS-ROV-er, grunnet større bruk av aluminium og plastikk.

– Vi scoret også høyt på oppetid, det vil si presentasjon og pålitelighet. ROV-en var stabil og vi hadde kontroll på oppgavene den ble styrt til, sier Martin.

Elektrolaget på UiS Subsea har også installert et nytt autostabiliseringssystem. – Det fikk vi også mye oppmerksomhet for i konkurransen. Sponsorene var veldig imponert over de nye funksjonene våre, sier Didrik.

Bacheloroppgaver

Hvert år blir det produsert mellom 8-12 bacheloroppgaver basert på ROV-prosjektet. Studentene som deltar i prosjektet får verdifull erfaring innen subsearelaterte problemstillinger og god kjennskap til industrien da flere store aktører er med å sponse prosjektet.

Martin og Didrik skrev bacheloroppgave sammen om prosjektledelse på ROV. Simen skrev om en spesifikk del på roboten, utviklingen av robotarmen. Nå i høst er gutta videre på masterstudier. Martin studerer risikostyring, mens Didrik og Simen tar master i industriell økonomi.

Nytt år, nytt team

Rekrutteringen til UiS Subsea 2016-2017 er nå i full gang.

– Vi søker engasjerte studenter fra alle linjer som ønsker å være med på årets prosjekt, og da spesielt bachelorstudenter. Det er ingen krav til forkunnskaper, men teknisk innsikt og interesse er et stort pluss, sier Martin. UiS Subsea disponerer et verkstedsrom for testing og utvikling i Maskinhallen i Kjølv Egelands hus, samt skrivelokaler i fjerde etasje i samme bygg.

– Vi oppfordrer alle med skaperglede til å komme til informasjonsmøtet vårt 6. september kl. 15.00 på KE E-264. Det er lærerikt og gøy. Her får du planlegge, bygge, teste og til slutt konkurrere med ROV-en, det er fantastisk morsomt, avslutter Simen.

 

Tekst: siri.j.pedersen@uis.no
Foto: UiS Subsea/Siri Pedersen