MENY

Studielystne og ambisiøse flyktninger besøkte UiS

Fredag 3. juni hadde Universitetet i Stavanger besøk av vel 100 flyktninger fra Forus Transittmottak og Hero Mottak i Stavanger. For noen ble besøket en påminnelse om studielivet de forlot.

En mann og en kvinne smiler på en plen foran et bygg Amer fra Syria og Sara fra Irak håper å fortsette livet og studiene i Norge.

Sara fra Irak hadde ett år igjen av utdannelsen som sykepleier da hun og familien tok avgjørelsen om å flykte.

 – Det er både trist og godt å være på et universitet igjen, sier hun.

Dersom hun får bli i Norge, ønsker Sara å fortsette studiene, først sykepleie, men aller helst ønsker hun å bli ingeniør. Derfor passet hun på å få informasjon både om sykepleierstudiene og ingeniørstudiene ved UiS.

Forsikringsspesialist

Amer fra Syria arbeidet på hovedkontoret for et forsikringsselskap i Damaskus da han flyktet. Han har økonomiutdannelse med spesialisering i forsikring.

– Jeg vil gjerne fortsette i samme bransje dersom jeg får bli i Norge, og holder nå på å undersøke med NOKUT om jeg kan få godkjent noe av utdannelsen min fra Syria, og så vil jeg supplere med å studere økonomi her, sier han

UiS ville bidra

Besøket kom i stand etter at UiS kontaktet Forus Transittmottak for å høre hva universitetet kunne bidra med.

Svaret var at de ønsket et besøk med omvisning, informasjon om studiene, mulighet til å treffe ansatte i ledelsen, faglig og administrativt tilsatte og studieveiledere, samt studenter.

– Vi ønsker å åpne dører, bidra til aktiviteter og skape møter mellom unge mennesker, nåværende studenter og kanskje fremtidige studenter, som er interessert i høyere utdanning, sier prorektor Dag Husebø ved Universitetet i Stavanger.

Vil ikke kaste bort tiden

Besøket på universitetet var svært viktig for flyktningene, forteller Rachel Mwakazi Skjærpe fra Forus Transittmottak.

–  De fleste flyktningene fra Syria, for eksempel, er høyt utdannede og høyt motiverte personer og de er bekymret for å kaste bort tiden og ikke gjøre noe nyttig mens de venter på å få behandlet søknaden sin om å bli i Norge, forteller hun.

– De er opptatt av å bruke ventetiden til å øke kompetansen sin. Vi opplever for eksempel veldig stor interesse for språkkursene vi tilbyr, og det er selvsagt veldig interessant å besøke universitetet. Mange har håp om å kunne vende hjem igjen og økt kompetanse og utdannelse kan også være vktig i den sammenheng, sier Mwakazi Skjærpe.

Utdanningssystemet

I tillegg til orientering om studiemuligheter, fikk flyktningene vite hvordan det høyere utdanningssystemet i Norge er oppbygd og internasjonale studenter fortalte om hvordan det er å studere i Norge.

 Marius Jensen fra Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) orienterte om reglene for godkjenning av utenlandsk utdanning.

De fikk også med seg en guidet omvisning på Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger. Besøket ble avsluttet med besøk på Jernaldergården som er et rekonstruert gårdsanlegg fra folkevandringstiden rundt år 350-500.

Tekst og foto: Elin Nyberg