Studietur til Midtøsten

Tempelanlegget ved Sakkara, pyramidene på Giza-platået, Moses-fjellet, Golan-høydene, Fødseskirken og byen Nasaret er bare noe av det de 24 religionstudentene ved UiS fikk oppleve på årets studietur til Midtøsten.

I 25 år har religionsstudenter ved UiS reist på studietur til Midtøsten. Årets studietur gikk til Egypt, Israel og Vestbredden.

- I løpet av 14 opplevelsesrike, men travle dager, fikk studentene oppleve historiske og aktuelle sider ved faget i Midtøsten, forteller faglærer i religionstudier, Jarle Stormark, som har skrevet et reisebrev fra turen.

- Gjennom studieturen får studentene aktualisert kunnskap de leser om, de får en dypere forståelse av faglige ting det er vanskelig å lese seg til, legger han til.

Reisebrev 2012
Kairo

Turen startet i Egypt og Kairo med tempelanlegget ved Sakkara og pyramidene på Giza-platået. Da vi besøkte det egyptiske museet i Kairo fikk vi på nært hold se ødeleggelsene i naboområdet som skjedde under revolusjonen i fjor. Partibygningen til Mubarak var utbrent. På Tahrir-plassen like ved, bodde det fortsatt demonstranter i telt. Vi besøkte også den såkalte ”Søppelbyen” hvor de fattigste av de fattige bor i Kairo. Sterke lukter og møter med mennesker gjorde inntrykk. Vi besøkte også kirker, synagoge og moské i byen.

Fra Kairo gikk turen med buss i tunnel under Suezkanalen til Sinai-halvøya. Høydepunktet var oppstigning til Moses-fjellet om natten og senere besøk i St. Katarinaklosteret.

Galilea og Golanhøydene
Reisen gikk videre til Israel og Negev-ørkenen. Studentene fikk gå inn i en rekonstruksjon av Tabernakelet i full størrelse og besøkte den gamle nabateerbyen Avdat. Vi var i Jaffa og ikke minst ruinbyen Caesarea ved havet som Herodes den store anla som en praktfull romersk by på nytestamentlig tid. Vi var også på Karmelfjellet hvor profeten Elia hadde et oppgjør med Baal-prestene i gammeltestamentlig tid.

I Galilea hvor Jesus hadde sin virksomhet, besøkte vi byene Tiberias, Kapernaum, Sepphoris og Nasaret. I Nasaret er blant annet et ”levende museum” hvor en har etablert en landsby slik arkeologene og historikerne mener det var på nytestamentlig tid. Vi var på Golanhøydene og så inn mot Syria.

Bethlehem University
Turen gikk videre via ruinbyen Bet Shean, ned Jordan-dalen til Dødehavet. Her besøkte vi både Qumran-området og ørkenfestningen Masada som Herodes bygde og som var viktig for israelsfolket i flere perioder. Etter et obligatorisk bad i Dødehavet gikk reisen til Betlehem på Vestbredden. Her fikk studentene besøke Bethlehem University.

Studenter og lærere gav oss omvisning og forklarte universitetets betydning på Vestbredden. De kom også inn på den aktuelle politiske og vanskelige menneskelige situasjonen palestinerne lever under. På programmet sto videre Fødselskirken, hyrdemarkene og palasset Herodion.

Jerusalem
Nytt av året var besøk på farmen Sde Bar Farm som er et rehabiliteringssenter for unge jødiske gutter som er gitt opp av familier, politi og samfunn. Noen ildsjeler hjelper de unge tilbake til samfunnet og et verdig liv.

Siste del av turen var i Jerusalem hvor vi besøkte de meste av stedene som har betydning for RLE-faget knyttet til jødedom, kristendom og islam. Mens det på turen før hadde vært brukbart vær og temperatur, fikk vi i Jerusalem mye ”velsignet regn” og til og med snø. Lokalbefolkningen var overlykkelig over regnet, vi kunne godt klart oss med mindre. Men - det var spennende da vi fikk oppleve en sandstorm på Masada.