MENY

SUS-lege til topps i Forsker Grand Prix

To forskere fra SUS og to forskere fra UiS knivet om topp-plasseringen på Forsker Grand Prix i Stavanger i går kveld. Til slutt kunne Tora Aasland overrekke vinner-pokalen til den humoristiske SUS-legen Conrad Bjørshol.

Med humor og god fortellerteknikk gikk legen Conrad Bjørshol helt til topps under Forskningsdagenes Forsker Grand Prix på Folken i går kveld. Vinneren hadde publikum i sin hule hånd da han i første runde snakket om – og framstilte – helsepersonell som ble utsatt for stress under en avansert hjerte-lunge-redning. Undersøkelsen viste at helsepersonellet ikke lot seg stresse og utførte hjerte-lunge-redning slik de skulle – selv med en masende ukvalifisert lege ved siden av.

Fire små minutter
– Hvem klarer å komprimere forskningen sin ned til fire deilige små minutter? Og hvem formidler dette på den beste måten, sa programleder Tor Øyvind Skeiseid til en fullsatt storsal da han introduserte Forsker Grand Prix for første gang i Stavanger og for første gang i Norge – sammen med Trondheim og Bergen.

Til sammen deltok ni doktorgradskandidater fra Universitetet i Stavanger, International Research Institute of Stavanger, Nofima Norconserv AS og Stavanger universitetssjukehus i konkurransen. Alle ga et fire minutter langt foredrag om sitt forskningsprosjekt.

Abdulrahman Azab og Ingunn W. Jolma fra UiS og Åse Berg og Conrad Bjørshol fra SUS gikk videre til andre runde. I denne finalen ga de en ny seks minutter lang presentasjon.

Grid-forelesning
Med bilder av tomme og fulle busser ga Abdulrahman Azab fra UiS en innføring i grid computing. Han sjarmerte publikum med gode forenklinger og mye humor. Ved hjelp av pedagogiske bilder forklarte han at man gjennom grid-systemer kan nyttegjøre seg av datamaskiner verden rundt som ikke er aktive med andre jobber, slik at store kompliserte matematiske utregninger kan gjøres mye kjappere enn om man bare tar i bruk noen få datamaskiner.

Azabs motto var: ”Kiss. Keep it simple stupid”.

Lars Helle likte bussturen og dommerpanelet var imponert over presentasjonen.

Uten manus
Lege Åse Berg ble etter første runde stemt fram av sjefsdommer Aslaug Mikkelsen med begrunnelsen at hun hadde størst potensial til å forbedre seg på kortes mulig tid. UiS-rektoren ga legen en utfordring: Kast manus!

Åse Berg tok utfordringen og forklarte i detalj hvordan malariaparasitten fester seg til blodlegemene og om kroppens produksjon av antistoffer. Forskningen hun er med på gir oss kunnskap om immunforsvaret.

– Du tok utfordringen på strak arm og gjorde en flott forestilling uten manus, sa en imponert dommer Anna S. Songe-Møller, førstelektor i Drama ved UiS. Hun ga Berg full pot i likhet med de andre dommerne.

Soppens døgnrytme
Publikum fikk også en reise inn på laben til Ingunn W. Jolma på UiS. Hun forsker på soppens urverk. Hennes stemmebruk og bruk av rekvisitter ga forestillingen et preg av Eli i Portveien 2 i første runde og Ingrid Espelid Hovig i andre runde, ifølge Shahzad Rana i dommerpanelet.

Ved å tilsette soppen litium og studere soppens gener og proteiner fant Jolma og de andre i forskergruppa ut hvordan man kunne forlenge soppens døgnrytme.

– Alt vi finner ut om soppens urverk, kan brukes til å forstå fenomener som jetlag hos mennesker og problemer med skiftarbeid. Denne forskningen er også nyttig med tanke på menneskets drøm om å reise til mars. Reiser vi ut i rommet er døgnrytmen noe lenger. Da er det nyttig å kjenne til hvordan vi kan forlenge døgnrytmen, sa Jolma.

Stort hjerte på SUS
I andre runde hadde Conrad Bjørshol fra SUS kledd seg opp i full legebekledning. Spørsmålet han stilte var om sykehusansatte kunne lære livredning på 30 minutter. Etter diverse forklaringer og dramatiseringer var konklusjonen klar:

– Hvis du har en direktør med stort hjerte og en lastebil full av oppblåsbare dukker, så kan 5000 ansatte lære livredning på 30 minutter. I dag er det trygt å dø på SUS, sa Bjørshol og fikk latter fra salen.

Dommerpanelet Lars Helle, Anna S. Songe Møller og Shahzad Rana delte publikums oppfatning og ga ham 5 av 6 poeng. Dermed var det legene fra SUS som knivet i tet. Bjørshol gikk seirende ut og kunne motta pokal fra selveste forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aaslang.

Sjefsdommer Aslaug Mikkelsen var begeistret for alle prestasjonene.

– Forvandlingen er det jeg er mest imponert over. Doktorgradsstudentene sitter inne på sine kontorer og laber og forholder seg til forskningsfronten, til seminarer og konferanser. Denne type formidling er noe helt annet. Dette viser at hvis man er lærevillig kan man bli gode formidlere og lage fantastiske show som dette.

Deltakere:
Jørn Varhaug, UiS, ”Hvorfor sendte Gud vannflommen?”
Åse Berg, Stavanger universitetssjukehus, ”Malaria og immunforsvar – betydning i Stavanger?”
Eivind Larssen, International Research Institute of Stavanger (IRIS), ”Spinalvæskeproteiner og tretthetssyndrom”
Dagbjørn Skipnes, Nofima Norconserv AS, ”Gastronomiverktøy for oppdrettstorsk”
Bizhan Zangiabadi, UiS, ”GeoMechanics, GeoChemistry – post moderen science or…?”
Tone Larsen, UiS, ”Personal- og brukermedvirkning i tjenesteutvikling”
Conrad Bjørshol, Stavanger universitetssjukehus, ”Stress under avansert hjerte-lunge-redning”