MENY

Til USA med undervannsrobot

Universitetet i Stavanger har fått enda en ny studentforening: UiS Subsea. Til sommeren drar de til USA for å konkurrere med sin selvlagde undervannsrobot.

Studenter viser fram joystick til robot Håkon Kjerkreit (t.v.) og Endre Nordahl-Pedersen er snart klare med sin undervannsrobot.

Prototypen ble presentert for første gang under Åpen dag nylig. Snart skal en ferdig modell stå klar.

– Vi er nå inni den travleste perioden av prosjektet. Rammen er ferdig og vi får stadig nye deler. Vi tar sikte på å teste den i vannet i løpet av et par uker, sier student Håkon Kjerkreit.

I slutten av juni reiser han, Endre Nordahl-Pedersen og flere medstudenter til USA. Som første og eneste norske lag stiller UiS Subsea i «MATE ROV competition» i Alpina, Michigan.

Konkurranse
Her stiller lag av studenter opp hvert år med selvkonstruerte undervannsroboter. Så blir det konkurranse om å løse bestemte oppgaver i et testbasseng.

– Målet er å skape en tradisjon, og etter hvert få med flere norske lag i konkurransen, sier Kjerkreit.

Designer robotarm
UiS-laget består av studenter fra elektro-, data- og maskiningeniørstudiene. Sammen skal de lage en robot nærmest fra bunnen av, med fjernstyring ved hjelp av ledning fra overflaten og egendesignet robotarm.

Alt må selvsagt være vanntett.

– Det er et veldig gøy prosjekt å ta del i, fordi det er noe annet enn vanlig undervisning men likevel studierelevant. Det er veldig bra samhold i gruppen. Vi har lange dager, med opptil 12 timers jobbing, sier Nordahl-Pedersen.

Norge er verdensledende 
UiS Subsea har fått god støtte fra sine samarbeidspartnere. Både Oceaneering, Subsea7, FFU, IKM, Kongsberg Maritime, Innova, RTS, Elfa Distrelec og Mundal Subsea står bak som sponsorer.

– Det er mye kompetanse i regionen på akkurat det vi driver med. Norge er verdensledende innenfor subsea, sier Kjerkreit.

Les mer om UiS Subsea
Les mer om studietilbudene dataelektro og maskin (ingeniør) på UiS

Tekst: Camilla Brandt og Leiv Gunnar Lie
Foto: Camilla Brandt