MENY

Tips og kloke ord til de nye studentene

Den du er i dag, definerer ikke nødvendigvis den du er i morgen. Du kan gjøre det dårlig i dag og godt i morgen og motsatt, innprentet hovedtaler Sunniva Rose studentene under semesteråpningen ved Universitetet i Stavanger.

Sunniva Rose på talerstolen under semesteråpningen. Sunniva Rose var hovedtaler under semesteråpningen. (Foto: Asbjørn Jensen, UiS)

–  «Studietiden er fantastisk». Det er sånn folk som ikke helt husker studietiden beskriver den, fastslo Sunniva Rose som i dag er doktorgradsstipendiat i kjernefysikk ved Universitetet i Oslo og kjent som rosablogger og deltaker I NRK-programmet «Big Bang» i talen.

–  Men når du sitter der på hybelen og spiser dine nudler med ketchup, har kjærlighetssorg og tom konto og det nærmer seg eksamen. Da er det ikke like lett å se at dette er den beste tiden i livet, la hun til.

Flinkis som ikke passet inn
Sunniva Rose beskrev seg selv som en flinkis fra videregående, men som ikke følte at hun passet inn på bachelorstudiet i fysikk.

–  Jeg passet ikke inn sosialt og heller ikke faglig. Jeg trodde jeg var kjempeklar for å studere fysikk og så var det skikkelig vanskelig! Jeg endte opp med å bruke fire år på bachelorstudiet. På det verste semesteret sto jeg bare på en eksamen og den fikk jeg «E» på. Jeg følte med fullstendig mislykket, betrodde hun tilhørerne.

–  Jeg har tenkt på hvorfor jeg ikke sluttet. Men mitt beste valg var at jeg engasjerte meg i realistforeningen. Så selv om jeg sluttet å gå på forelesninger det tunge semesteret, var jeg fortsatt på universitetet hver dag, og sto i de samme kantinekøene. Jeg holdt på den måten kontakten med studiemiljøet, fortalte hun.

Gå på forelesninger
Med et nødskrik klarte hun å komme inn på masterstudiet i fysikk.

–  Og der fikk jeg fordype meg i det jeg interesserte meg for, fortalte hun.

Sunniva Rose hadde en spesiell oppfordring til de studentene som kommer rett fra videregående:

–  Det at dere ikke gå på forelesningene, betyr ikke at dere ikke trenger å gå på dem.  Engasjer dere både i forelesningene og i samfunnet. Allerede det første semesteret sitter  dere med mer kunnskap om et emne enn det de fleste i samfunnet gjør. Nyt studietiden og ta lærdom av det som er tøft, sa hun.

Ta kontakt!
Leder for Studentorganisasjonen StOr, Anine Klepp, var også opptatt av at studiestart og studier kan oppleves som vanskelig:

–  Ensomhet er noe mange kjenner på. Dere er ikke alene. Sidemannen din i dag er kanskje usikker og nervøs for framtiden. Gå utenfor komfortsonen og ta kontakt, var hennes klare oppfordring.

Fleksible utdanninger
I år var det rekordstor søkning til studiene ved UiS og Tjodhallen var fylt til randen under semesteråpningen. Rektor Marit Boyesen innledet sin tale med å vise til den store søkningen og gratulere studentene med studieplassen.

–  Dere vil gjøre UiS enda bedre, fastslo hun.

Boyesen viste også til at arbeidsmarkedet er i endring.

–  Jeg vil likevel fremheve at med den faglige bredden i studier som vi tilbyr ved UiS vil dere studenter som uteksamineres herfra ha relevant utdanninger i forhold til samfunnets kompetansebehov. Mye av den kunnskapen dere får her kan brukes på ulike områder i arbeidslivet, påpekte hun.

Boyesen gratulerte også i talen Institutt for musikk og dans som fyller 70 år i disse dager.

Grip mulighetene
Stavangerordfører Christine Sagen Helgø oppfordret i sin tale studentene til å gripe dagen.

–  Som student har du muligheter og frihet til å gjøre ting du aldri får senere. Det etablerte livet kommer tidsnok. Ta derfor noen sjanser og våg å feile, sa hun.

Den profilerte treningsforskeren Leif Inge Tjelta som er dosent i idrettsfag ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk fikk Stavanger Forums formidlingspris for 2014. Prisen ble delt ut av direktør for Stavanger Forum, Jan Hauge.

Popduoen Elsa & Emilie, Stavanger-komiker Fredrik Brimsø, Stavanger Studentsangforening og Trombonekvartetten fra Institutt for musikk og dans sto for underholdningen på semesteråpningen.

Tekst: Elin Nyberg

Elsa & Emilie på scenen.

Haugesundsduoen Elsa & Emilie fremførte egenkomponerte sanger om fortapt kjærlighet. (Foto: Asbjørn Jensen, UiS)