MENY

To fra UiS til nasjonal finale i forskningsformidling

May Linn Auestad fra Handelshøgskolen ved UiS gikk av med seieren i regional finale i Forsker grand prix. Sammen med James Thomson fra UH-fakultetet ved UiS, skal hun representere regionen i den nasjonale finalen.

 • Bilde av James Thomson og May Linn Auestad fra UiS på scenen i Forsker Grand Prix.
  James Thomson og May Linn Auestad fra UiS skal representere regionen i den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix på lørdag.
 • Widuramina Sameendranath Amarasinghe på scenen med programleder Hilde Zahl
  Widuramina Sameendranath Amarasinghe fra NORCE var den tredje som gikk videre til finalerunden, med presentasjon av sitt forskningsprosjekt "CO2-lagring kan løse klimakrisa". Her sammen med programleder Hilde Zahl.
 • Konfetti over deltakerne på scenen under Forsker Grand Prix.
  Konfetti hører med når vinneren av Forsker Grand Prix annonseres. På lørdag blir det med konfetti i Stavangeren, da arrangeres najonal finale!
 • Dommerpanelet. F.V Nina Kristiansen (forskning.no), Merete Vadla Madland (UiS), Bjørn Ravn Carlsen (Rogaland teater).
  Dommerpanelet under regional finale i Forsker Grand Prix; f.v. Nina Kristiansen (forskning.no), Merete Vadla Madland (UiS), Bjørn Ravn Carlsen (Rogaland Teater).
 • May Linn Auestad
  May Linn Auestad (UiS) har forsket på mattelærere.
 • James Thomson
  James Thomson (UiS) har forsket på elevers skriftlige innleveringer i engelsk på videregående.

Med ni dyktige doktorgradskandidater på scenen, ble det en innholdsrik og interessant kveld på revyscenen Stavangeren torsdag kveld, da årets regionale finale i Forsker Grand Prix gikk av stabelen. 

Mattelærerens påvirkning

May Linn Auestad fra Handelshøgskolen ved UiS ble stemt fram av dommere og publikum som kveldens aller beste forskningsformidler, med sine to fire-minutters foredag om «Mattelærerens påvirkning på elevers holdninger og valg». I sin forskning har Auestad sett på om det kan være en sammenheng mellom lærerens tankesett, og hvordan elevene ser på sine egne muligheter for å lære. Dette formidlet hun på imponerende vis på scenen i Stavangeren. 

Det vil si at hun på lørdag skal møte doktorgradskandidater fra hele landet i den nasjonale finalen, også den skal være på Stavangeren. 

Elevers bruk av pronomen

Sammen med Auestad til den nasjonale finalen, skal også James Thomson, fra Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved UiS. Han ble nummer to i den regionale finalen, med sine foredrag «Skal elever ha en egen stemme?» Thomson har spurt 19 engelsklærere fra Norge, Sverige og Storbritannia om hvilke råd de gir elever angående personlige pronomen, og om de skal være påståelige eller forsiktige i sine innleveringer. 

Det var stor spennvidde i temaene som ble belyst fra scenen, og alle doktorgradskandidatene sørget for at publikum kunne gå hjem litt klokere enn da de kom. Kveldens programleder Hilde Zahl loset deltakere, dommere og de i salen trygt gjennom showet. 

Arrangert for tiende gang

Forsker Grand Prix ble arrangert for første gang i Norge i 2010, og er en formidlingskonkurranse for doktorgradskandidater. Forsker Grand Prix arrangeres i år i Tromsø, Trondheim, Oslo, Stavanger og Bergen. I Stavanger har kandidatene som stod på scenen i Stavangeren torsdag kveld, blitt drillet i formidling siden før sommeren, med noen intensive uker i høst. 

Resultatet fikk vi se torsdag kveld. Alle deltakerene hadde forberedt to presentasjoner av sitt eget forsknignsprosjekt. I tur og orden stod de på scenen med sine tilmålte fire minutter. 

Etter den første runden var det May Linn Auestad, James Jacob Thomson og Widuramina Sameendranath Amarasinghe fra NORCE som gikk videre til finalen, basert på stemmer fra publikum i salen og stemmer fra dommerpanelet, som bestod av Nina Kristiansen, redaktør i forskning.no, Merete Vadla Madland, prorektor for forskning ved UiS, og Bjørn Ravn Carlsen, Rogaland teater. 

Nasjonal finale på lørdag

I fjor var det Ben David Normann fra Universitetet i Stavanger som vant den nasjonale finalen i Forsker Grand Prix med sin formidling av universet og de store spørsmål.

Lørdag arrangeres den nasjonale finalen for Forsker Grand Prix i Stavanger, det er fortsatt ledige billetter. 

Benytt sjansen til å se 10 forskertalenter fra hele landet formidle sin forskning på scenen i Stavangeren, med Solveig Kloppen som programleder. 

Tekst: Ragnhild Nordahl Næss
Foto: Mari Løvås