Toppkarakterer til unge studenter

I sju år har forskerspirer på St. Olav videregående skole fått lov til å ta universitetsfag på UiS. Tross sin unge alder høster de toppkarakterer.

• Inge Christ og to elever skyter opp rakett
    UiS-foreleser Inge Christ lager rakett sammen med elevene Anne Nijdam og Rikke Harveland Ølberg.
    Fra venstre: Inge Christ (UiS), Marie Bringsvor, Rikke Harveland Ølberg, Tarald Kjølleberg Bishop, Anne Nijdam, Karl Roar Vigmostad (St. Olav) og Ådne Jonsbråten.
  • Anne Nijdam og Rikke Harveland Ølberg har blant annet konstruert en båt
    Anne Nijdam og Rikke Harveland Ølberg har blant annet konstruert en båt som del av faget Teknologi og design.

– Det er kjekt å få en utfordring og kunne ta fag på et høyere nivå, sier Marie Bringsvor.

Hun gikk ut 2. klasse på St. Olav videregående skole i Stavanger, på det som kalles Forskerlinjen. Dette er et tilbud til elever som er spesielt interesserte og dyktige i realfag, og som trenger utfordringer utover det vanlige videregående-pensumet.

Samarbeid med UiS

Gjennom et samarbeid med Universitetet i Stavanger, får disse unge talentene undervisning på universitetsnivå, mens de ennå er skoleelever. I noen fag kan de følge forelesninger over nettet.

Studiepoengene for beståtte eksamener blir tellende så snart elevene har fullført videregående, og da har de allerede fått en forsmak på hva det innebærer å være student.

– Når det går bra, gir det oss en mestringsfølelse. Jeg ble inspirert til videre studier, sier Anne Nijdam.

Gode karakterer

St. Olav-elevene har for øvrig ingen problemer med å måle seg mot eldre studenter. I faget teknologi og design fikk 17 elever karakteren A og åtte B. Blant dem som tok det grunnleggende ingeniørkurset Ing100 fikk også de fleste A eller B.

I tillegg har en del 3. klassinger gjort det bra på matematikkurset Mat100, etter å ha fulgt forelesningene på nett.

– Dette er morgendagens teknologer og teknokrater, sier universitetslektor Inge Christ ved UiS, som underviser dem.

– Det er en fryd å undervise disse elevene. De er ekstremt oppvakte og svært flinke på både muntlig og skriftlig eksamen.

Skaper samhold

Flere av elevene framhever verdien av å ikke bare få undervisning på høyere nivå, men også få prøvd den ut i praksis. Blant annet bygger de båter som de konkurrerer med, i et eget arrangement på slutten av året. Samarbeidet skaper også et godt samhold i klassen, forteller elevene.

Til høsten vil enda et kull på Forskerlinjen ved St. Olav få muligheten til å prøve seg som forskerspirer ved Universitetet i Stavanger.

Tekst: Leiv Gunnar Lie
Foto: Elin Nyberg og Leiv Gunnar Lie