MENY

Torsdagsseminar: Supermassive sorte hull og galakser

Forsker Margrethe Wold, Institutt for teoretisk astrofysikk, Universitetet i Oslo, holder foredrag på UiS torsdag 11. februar.

I hjertet av de fleste galakser ligger det supermassive sorte hull på en million opp til en millard ganger solas masse. De siste årene med forskning tyder på at disse sorte hullene er viktige for hvordan galakser dannes og utvikler seg.

Mange galakser går gjennom en fase i utviklingen hvor det sorte hullet er aktivt, og hvor både det sorte hullet og galaksen vokser samtidig. Aktive sorte hull er også kjent som "kvasarer", og galakser med kvasaraktivitet er meget aktuelle å bruke i utforskningen av hvordan galakser blir til.

Astrofysiker
I sitt foredrag vil Margrethe Wold snakke generelt om hvilken rolle supermassive sorte hull spiller i utviklingen av galakser, og spesielt om hvordan kvasaraktivitet innhyllet i kosmisk støv er unikt i denne sammenheng.

Wold er forsker ved Institutt for teoretisk astrofysikk på Universitetet i Oslo. Hennes fagfelt inkluderer ekstragalaktisk astronomi og evolusjon av galakser. Wold er spesielt interessert i å forstå aktive galaktiske kjerner og supermassive sorte hull i sentrum av galakser, og deres rolle i formingen og utviklingen av galakser.

Tid og sted
Forelesningen starter klokken 14.15 og foregår i Kjølv Egelands hus, rom A-204
Ansvarlig for arrangementene er Per A. Amundsen og Henning Knutsen

Resten av vårprogrammet forelesningsserien i naturvitenskap ser slik ut:

25. februar:
Tor Austad: Enhanced oil recovery is obtained by injecting ”Smart Water ” into oil reservoirs. Why?

18. mars:
Simon Møller: Bioteknologi i forskning og samfunn.

15. april:
Bernt Aadnøy: Oljen, andre energikilder og fremtiden.