Trener på livredning med Simpad

Sykepleierstudenter ved UiS bruker Simpad og simuleringsdokker fra Laerdal Medical når de trener på hva de skal gjøre hvis en pasient slutter å puste.

Studenter som tar en treårig bachelor i sykepleie, eller  ved UiS, øver seg på prosedyrer og scenarier som kan oppstå i yrket som sykepleier.

Den praktiske treningen skjer både på det akuttmedisinske lærings- og forskningssenteret SAFER i Stavanger (Stavanger Acute Medicine Foundation for Education and Research) og på sykepleielaboratoriet i Kjell Arholms hus på campus.

Kateter og puls
Med simuleringsdokka Karl får studentene blant annet trent seg i hva de må gjøre hvis en pasient har problemer med å tisse og de må sette kateter. De kan også sjekke pulsen på dokka og utføre hjerte-lungeredning hvis Karl plutselig slutter å puste.

– Karl lærer oss å se sammenhengen mellom teori og praksis. Med dokka hører en Simpad, en simulerings-Ipad som blir studentenes eksperthjelp. Gjennom den kan vi øve på ulike scenarier og ulike prosedyrer, sier universitetslektor Cecilie Haraldseid ved Institutt for helsefag, til Stavanger Aftenblad.

Virkelighetsnære situasjoner
Ifølge universitetslektoren får studentene oppleve en hel rekke virkelighetsnære situasjoner ved å bruke Simpad.

Haraldseid kan for eksempel sitte i skjul og styre Karl ved hjelp av Simpaden. Slik får studentene eksperthjelp når de skal trene seg i sitt framtidige yrke.

Se hvordan Laerdal Medicals dokke blir brukt på sykepleiestudiet på aftenbladet.no.

(Opprinnelig publisert 25. mars, 2013)

Faksimile fra aftenbladet.no 21. mars 2013

TRENER MED KARL: Sykepleierstudenter ved UiS bruker Simpad og simuleringsdokker fra Laerdal Medical når de trener seg på prosedyrer og scenarier. (Faksimile fra aftenbladet.no 21. mars 2013)