Tusen og en hotellnatt

Forestill deg det mest luksuriøse og overdådige orientalske hotellpalasset du kan tenke deg. Emirates Palace i Abu Dhabi er et slikt sted. Hotellsjefen er norsk og heter Arild Sjødin.

Sjødin nøler ikke med å beskrive hotellet i De forente arabiske emiraters hovedstad som et palass, med en bygningsmasse på 260 000 kvadratmeter og et hageanlegg på en million kvadratmeter. Hotellet har 400 rom og suiter i størrelser fra 56 til 700 kvadratmeter og rommer i tillegg et av Midtøstens største møte- og konferansesentre. Hotellet, som eies av regjeringen i Abu Dhabi, kostet rundt 24 milliarder kroner da det ble bygget i 2005. Overdådig utsmykket som det er med marmor og gull, er det kanskje ikke så rart at det ofte forveksles med presidentpalasset som ligger like ved.

Arild Sjødin fullførte utdanningen sin ved Norsk Hotellhøgskole i 1993, og han fikk sin første hotellsjefstilling ved et Rica-hotell i Mo i Rana. Siden har han jobbet flere steder i Norge og utlandet, blant annet ved Reval Hotel Ridzene i Riga.

Som bransjemann opplever han at behovet for utdanning blir stadig tydeligere i bransjen.

– Vi ser nå et stort kompetanseskifte, der flere og flere av de unge jobbsøkerne kan skilte med en Master of Business Administration (MBA), sier Sjødin, som for øyeblikket selv tar en MBA ved en fransk handelshøyskole.

– Fortsatt jobber mange i bransjen veldig operasjonelt, men trenden går mot det akademiske. I hotellbransjen fokuseres det stadig mer på strategier og prosesser. Det er derfor viktig at kompetansen vår er skikkelig teoretisk forankret, og at den er kombinert med den riktige praktiske erfaringen, sier han, og legger til at han selv har jobbet på små og store hoteller i ulike kategorier.

– Målet mitt har vært å få bredest mulig erfaring. Uten erfaring kommer du til kort.

Emirates Palace har han ledet i halvannet år. Syvstjernershotellet har en stab på 1600 ansatte og 50 nasjonaliteter.

Tekst: Thomas Bore Olsen
Foto: Emirates Palace Abu Dhabi