MENY

Tvangskristning og fundamentalisme i Norge for 1000 år siden

Fjerde bind av av Tormod Torfæus’ gigantiske norgeshistorie er nå ute. Professor Torgrim Titlestad ved Universitetet i Stavanger har vært prosjektleder for nyutgivelsen.

Lanseringen fant sted under et seminar i regi av stiftelsen Fritt ord i Oslo, torsdag 18. november.

- Med dette er vi halvveis med Torfæus-verket. De resterende bindene gis ut i 2011, opplyser Titlestad.

I 2008 ble de første tre bindene av Tormod Torfæus’ gigantiske norgeshistorie Historia Rerum Norvegicarum, relansert på norsk, 300 år etter at de ble skrevet på latin i 1711 av den islandsk-norske historikeren Tormod Torfæus. Han har tilknytning til Rogaland gjennom ekteskapet med Stavanger-jenta Anna Stangeland, og paret bodde i Kopervik.

Omfattende verk
Med det fjerde bindet foreligger den hittil mest omfattende beretningen om Norges historie fra ca. 995 til 1026 på vel 500 sider. Det er en engasjerende fortelling hvor den røde tråd i landets historie søkes, med omtaler av Olav Tryggvason og Olav den hellige, stormennenes og deres kvinners liv. Også de nedre sjikt i samfunnet er belyst. Her er politikk og erotikk og eventyrlige sagn hvor Norge står i et dynamisk forhold til Orknøyene, Færøyene og Island - i dramatisk konflikt med Danmark og Sverige. I sentrum står tvangskristningen og den skrekk og lidelse som fylte dem som ikke ville la seg omvende til den nye tro og enekongedømmet. Slaget ved Svolder står sentralt som et litterært høydepunkt.