MENY

UiS deltok i høring om undersøkelseskommisjon

Alle de tre instansene som stilte i Stortingets høring om opprettelse av undersøkelseskommisjon for helse- og omsorgstjenesten, er positive til etableringen.

Regjeringen foreslår å opprette en uavhengig kommisjon som skal undersøke alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten.

Læring og uavhengighet

Professor Siri Wiig fra Senter for pasientsikkerhet (SHARE) og Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet (SEROS) ved UiS satt i utvalget som utredet lovforslaget.

Sammen med professor II Olav Røise deltok hun da Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget hadde høring tirsdag 18. april.

– Det er svært viktig at kommisjonen er sanksjonsfri og uavhengig. Hvis vi skal kunne lære av alvorlige hendelser, er det en forutsetning, sa Wiig under høringen.

Hun påpekte at store, alvorlige hendelser som Benjamin-saken, Daniel-saken og Glassjenta har vist behovet for en uavhengig instans.

Også Pårørendegruppen – Unaturlige dødsfall i norske sykehus og LFSS – Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord deltok i høringen.

Her kan du se opptak fra høringen

Tar ledende posisjon

Wiig karakteriserer opprettelsen av en kommisjon som en milepæl for å ta pasienter og pårørende på alvor, og å ta sikkerhet på alvor.

– Dette grepet vil gi Norge en ledende posisjon internasjonalt når det gjelder å undersøke alvorlige hendelser i helse- og omsorgssektoren med læring som øverste mål, sier Wiig.

Tekst: Benedicte Pentz

Siri Wiig

Alvorlige hendelser som Benjamin-saken, Daniel-saken og Glassjenta har vist behovet for en uavhengig kommisjon, sa UiS-professor Siri Wiig under Stortingets høring. (Foto: Elisabeth Tønnessen)