MENY

UiS-forsker får 7 millioner

Biolog Amr Kataya ved UiS er én av 47 unge forskertalenter som nylig har fått midler gjennom Forskningsrådets program for fri prosjektstøtte.

Vibeke Hervik Bull fra Forsknings- og innovasjonsavdelingen ved UiS overrekker blomster til forsker Amr Kataya. GRATULASJONER: En glad Vibeke Hervik Bull fra Forsknings- og innovasjonsavdelingen ved UiS kunne overrekke gratulasjoner og lykkeønskninger til en minst like glad Amr Kataya. De høythengende forskningsmidlene fra Forskningsrådet gjør det mulig for Kataya å satse videre på en akademisk karriere ved UiS.

– Dette er viktig for karrieren min. Kontrakten min utløper i januar, så dette føles veldig godt, sier , som for noen dager siden fikk den fantastiske beskjeden fra Forskningsrådet om at søknaden om Fri prosjektmidler (Fripro) var innvilget.

Det betyr at han kan senke skuldrene og brette opp ermene. 7 millioner kroner står til hans disposisjon og sikrer ham jobb i tre og et halvt år framover. Nå skal han lede et prosjekt innenfor det feltet han har jobbet med i en årrekke på CORE (Senter for organelleforskning ved UiS), nemlig molekylærbiologi og cellebiologi.

– Med disse midlene står jeg fritt til å uttrykke meg som forsker og uttrykke mine egne forskningsideer. Det er mye bedre enn å bli ansatt noe sted, sier Kataya som det siste halve året har sendt inn søknader på ulike stillinger innenfor sitt fagfelt. Nå skal han i stedet ansette en postdoktor og lede sitt eget forskningsprosjekt.

Planteforskning
Amr Kataya er 32 år og fra Egypt. Han har tidligere studert i Hellas før han kom til ved UiS og fullførte en doktorgrad her i 2011.

I doktorgraden så han blant annet på detaljene i planters immunmekanisme.

– Forskningen som jeg nå skal ta fatt på bygger videre på doktorgradsarbeidet mitt og postdoktorarbeidet, sier planteforskeren som i flere år har samarbeidet med professor Cathrine Lillo på CORE.

Kataya studerer blant annet modifikasjoner av proteinene i planter for å se hvordan plantene endrer og tilpasser seg ytre faktorer. Han forsøker å finne ut av hvordan signalene mellom forskjellige deler av cellene fungerer.

– Det er viktig å forstå biologisk stress, altså ytre påkjenninger som påvirker planten, for å se hvordan plantene tilpasser seg endringer som for eksempel temperatur og lys. Dette er grunnforskning som kan brukes til å få planter til å tilpasse seg nye forhold, som for eksempel klimaendringer. Denne kunnskapen kan vi på sikt også bruke på mennesker og slik for eksempel bidra til medisinske framskritt, sier Kataya.

Knallhard konkurranse
47 unge forskertalenter får midler til sine prosjekter i år. Det betyr at ca. 16 prosent av søkerne får innvilget støtte. Årets tildeling er den tredje i satsingen på unge forskertalenter og til sammen 156 unge forskertalenter har dermed fått midler i Fripro.

– Det er tøff konkurranse om å få Fri prosjektstøtte (Fripro). Det er høye krav til vitenskapelig kvalitet for å komme gjennom nåløyet, sier , rådgiver ved Forsknings- og innovasjonsavdelingen ved UiS. Hun har bistått Kataya med søknaden.

– For å få disse midlene må man hevde seg på sitt fagfelt i tidlig alder. Kataya er ung og har en sterk publikasjonsliste. Nå får han mulighet til å bygge videre på karrieren sin, sier Bull.

Hun legger til at fagmiljøet rundt også betyr mye for å få en slik tildeling.

– For UiS er dette en anerkjennelse av CORE og fagmiljøet vårt i molekylærbiologi og cellebiologi. Dette er en tildeling som viser at vi kan hevde oss blant de beste. Det er også kjekt at Kataya har bygd opp forskerkarrieren sin her hos oss i et fagmiljø som holder en høy standard, sier Bull.

Les mer om tildelingene på Forskningsrådets sine sider.

Tekst og foto: Karen Anne Okstad