MENY

UiS-forsker til TEDx

Ben David Normann skal i løpet av 14 minutter og 20 sekunder svare på spørsmålet "hva er virkelighet?". Han gjester TEDx Stavanger lørdag.

Ben David Normann Ben David Normann er klar for å dele sin kunnskap om universets mysterier under TEDx i Kuppelhallen 12. september. Bildet er fra Forsker Grand Prix 2018. Foto: Mari Løvås

TEDx (independently organized TED event) inntar Stavanger og Kuppelhallen 12. september. På scenen står blant andre Ben David Normann, UiS' egen hus-kosmolog. Normann deltok i Forsker Grand Prix i 2018, og gikk til topps i den nasjonale finalen. Etter det har flere fått øynene opp for hans talent for forskningsformidling. Nå er det TEDx-publikummet sin tur til å lære mer om universet.

Normann sikter nemlig mot stjernene i sin presentasjon som har fått tittelen "What is Reality?" – hva er virkelighet?

– Sist klokket jeg inn på 14 minutter og 20 sekunder. Det er nesten litt i lengste laget. I forhold til 4-minutters presentasjonene på Forsker Grand Prix er dette en liten evighet, sier Ben David Normann på telefon fra hjembyen Trondheim.

Ideer verdt å dele

Den første monologen han skrev til TEDx var på 18 minutter. Siden har arbeidet bestått i å korte ned teksten, i samarbeid med rådgivere fra TEDx.

Temaet for TEDx Stavanger er «Ideas worth spreading». Kosmologi er verdt å dele, mener Normann, og tilføyer at han ønsker å gå dypere. 

– Spørsmålet jeg stiller er rett og slett «hva er virkelighet?». Jeg jakter på den ytterste virkelighet, med en populærvitenskapelig tilnærming. Det blir spennende å se reaksjonene i etterkant. De største fundamentalistene blant oss kan kanskje bli litt provoserte, undrer Normann.

Travelt år

Korona-året 2020 har vært i overkant travelt for den unge forskeren. Etter å ha deltatt i Forsker Grand Prix, fikk han tilbud om å skrive bok – en populærvitenskapelig introduksjon til kosmologi, en slags ABC for verdensrommet. Boken lanseres sannsynligvis i 2022.

– Hva vet vi? Og hva lurer vi på? Tanken er å intervjue flere professorer, blant annet her på UiS. Det ikke mange vet, er at vi har enormt mye kompetanse på dette feltet i Norge, og særlig på UiS. Når det kommer til matematisk kosmologi tør jeg påstå at UiS har det desidert beste fagmiljøet i landet, sier trønderen.

TEDx-klar og med ny bok på vei. I tillegg har Normann nylig disputert for doktorgraden. I juni forsvarte han avhandlingen sin, «Tales from Wonderland».

Han har også brukt vårhalvåret til å flytte sørover. Etter å ha fått et vikariat ved Institutt for matematikk og fysikk ved UiS, har Normann nylig flyttet til Stavanger sammen med kona Beate.

– Jeg følte meg ikke helt hjemme i Stavanger da jeg begynte å studere her, men jeg har gradvis funnet meg til rette. Det jeg derimot alltid har likt med Stavanger og UiS, er at fagmiljøet her er overraskende godt. På UiS er jeg omgitt av dyktige og unge professorer med driv, sier Normann – klar for å gi kunnskapstørste siddiser et lite dykk ned i universets mysterier.

Se hele programmet til TEDx Stavanger her.

Tekst: Kjersti Riiber