MENY

UiS' julekalender 2016: Kjemiminuttet

Synes du kjemi er vanskelige greier? «Kjemiminuttet» kan få deg til å se annerledes på det.

– Kjemi er et fantastisk fag! Det er spennende i seg selv fordi du kan gjøre så mye spektakulære reaksjoner overalt, sier universitetslektor ved Universitetet i Stavanger, Inge Christ begeistret.

– Og så er det så viktig! Det kan hjelpe deg til å gjøre riktige valg, for eksempel i forhold til  hva du spiser og til å skjønne hvordan du reduserer presset på miljøet, supplerer førsteamanuensis i kjemi ved Universitetet i Stavanger, Magne Sydnes.

I julekalenderen «Kjemiminuttet» leker de to seg gjennom 24 spennende kjemiforsøk. «Kjemiminuttet» er oppfølgeren til fjorårets julekalender «Fysikkminuttet».

Gleden ved realfag

Bak hver luke skjuler det seg et forsøk. Noen av triksene kan du gjøre hjemme. Utstyrslisten finner du nederst i saken. 

Hensikten med julekalenderne er å spre gleden ved realfag og gjøre spesielt barn og unge  nysgjerrige på fagene.

De to er imidlertid klar over at mange synes kjemi er vanskelige greier.

– En grunn er at reaksjonene i kjemi foregår på mikroplan og dermed er usynlige for det blotte øyet.  Vi ser bare resultatet av reaksjonene. I tillegg kan de som sliter med kjemi ha hatt en dårlig lærebok eller for dårlig undervisning i faget, påpeker Inge Christ.

Begynn med det små

For å knekke koden i kjemi må du begynne med det helt grunnleggende, nemlig atomene, tipser Magne Sydnes.

– Alt er bygd opp av atomer. Kjemi er hvordan atomene henger sammen og reagerer med hverandre. En god start er å lære de forskjellige atomenes egenskaper og hva som kjennetegner atomene som er gruppert under hverandre i det periodiske system, sier han.

«Kjemiminuttet» er oppfølgeren til fjorårets julekalendersuksess fra UiS; «Fysikkminuttet».

Kalenderne er basert på  Inge Christs julekalender på papir som han i mange år har sendt til sine tidligere lærerstudenter for at de skal kunne gjøre forsøk med elevene i førjulstiden.

De er filmet og lansert som «Fysikkminuttet» og «Kjemiminuttet» etter ide av Strategi- og kommunikasjonsavdelingen ved UiS og produsert i samarbeid med NettOp, UiS' avdeling for digitale læremidler.

Tekst og foto: Elin Nyberg