UiS’ påskequiz

Klar som et påskeegg for påskequiz? To poeng for å greie svaret uten videre. Ett poeng dersom du trenger alternativ.

1. I denne delstaten er et forskningssenter oppkalt etter en norskfødt bankmann. Alle norske universiteter er med i senteret. Delstaten er kjent for både jordbruk og elektronikk. Andre produkter herfra kan både få oss til å le og gråte.

2. Vivi Aagaard, Tron Dreyerdal og Rikka Deinboll var i 1963 sentrale i en av de største språkstridene i moderne norsk historie. Hva handlet den om?

3. På Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger finnes det mange gjenstander fra fjerne strøk, blant annet en flott bokspenne som er funnet i Sokndal. Den har vikingene sannsynligvis hatt med seg fra et av sine tokt til landet vi skal fram til i denne oppgaven. Den største byen i landet har over en million innbyggere. Landet har fostret fire nobelprisvinnere i litteratur.

4. Vikingene reiste også til denne storbyen, hvor det finnes spor etter runeskrift. Byggverket hvor arkeologer har funnet runeskrift, er et storslagent monument. Vikingene ble imponert over byens størrelse og ga den derfor et passende navn. Hva heter byen?

5. Hvilken religion eller livssyn er tallmessig størst i Norge blant de som ikke er medlem av Den norske kirke?

6. Handlingen i den norske filmkomedien «Troll i ord» fra 1954 foregår på et høyfjellshotell like før påske. Filmen er særlig kjent for noe som ble lansert i den. Hva var det?

7. Dette landet er en innlandsstat og tidligere britisk protektorat. Uavhengig medlem av det britiske samveldet i 1964. Den tredje største innsjøen på kontinentet utgjør 20 prosent av landets areal. En skotsk lege og oppdagelsesreisende besøkte landet på sin andre store reise. Hans møte med en annen oppdagelsesreisende er velkjent. Hvilket land tenker vi på?

8. Dette ugjestmilde og permafryste landskapet er det nærmeste vi kommer Mars på jorden. Stedet egner seg derfor godt til å teste romteknologi og flere UiS-studenter har reist hit på ekspedisjon med NASA. Vi snakker om en gigantisk ubebodd øy, med et 39 millioner år gammelt krater oppkalt etter en pastor. Hva heter øya?

9. I år er det 150 år siden en mann fra dette landet utviklet et system. Landet har vært i nyhetsbildet i Norge de siste månedene på grunn av en hendelse i landets hovedstad i desember i fjor.

10.  «Terje Vigen» er et såkalt episk dikt, skrevet av Henrik Ibsen i 1861. Hva er siste linje i første vers?

Der bode en underlig gråsprængt en

på den yderste, nøgne ø; –

han gjorde visst intet menneske mén

hverken på land eller sjø;

dog stundom gnistred hans øjne stygt, –

helst mod uroligt vejr, –

og da mente folk, at han var forrykt,

og da var der få, som uden frygt

…. ….. …… ……?

11. I 2019 ble det bestemt at tusenvis av gjenstander som Thor Heyerdahl tok med seg fra Påskeøya etter en ekspedisjon på midten av 1950-tallet, skal returneres til øya. Gjenstandene har vært oppbevart på Kon-Tiki-museet i Oslo. Hva slags statsborgerskap har befolkningen på Påskeøya?

12. Når og hvor fant Campbellerslaget sted?

13. Hva er spesielt med «Log um sams normaltid fyr kongeriket Norig» av 1894?

14. Hva er opprinnelsen til ordet russ?

15. Med bakgrunn i loven om helligdagsfred, basert på forordninger fra år 1735, var det ikke lov å danse på offentlige steder langfredag, påskeaften eller første påskedag frem til loven ble opphevet i...?

Her finner du påskequizen med svaralternativer.

Her finner du fasiten.