UiS pilot for banebrytende universitetsmodell

Det europeiske konsortiet for innovative universiteter (ECIU), hvor Universitetet i Stavanger er medlem, har fått grønt lys av EU til et prosjekt for å fornye høyere utdanning i Europa.

I en treårig pilot vil ECIU-universitetene forsøke å gå fra gradsbasert til utfordringsbasert utdanning. ECIU-universitetet vil være åpent for studenter, forskere, samfunn og industri på tvers av landegrensene. Det vil tilby tverrfaglig og fleksibel utdanning, drevet av etterspørsel og skreddersydd for samfunnets og studentens behov.

Utfordringene som skal løses gjennom utdanning vil fokusere på FNs bærekraftige utviklingsmål for byer og lokalsamfunn.

Dette betyr at studenter ved ECIU-universitetet får en sjanse til å takle virkelige og viktige problemer i samfunnet og bidra til å forme en bedre verden.

- Det er fantastisk at vi har fått tilslag på søknaden om å bli et Europa-universitet. Sammen med 12 andre europeiske universiteter skal vi jobbe med en helt ny studiemodell. Her vil studenter, ansatte og partnere i arbeidslivet jobbe med de store samfunnsutfordringene gjennom konkrete prosjekter, sier rektor Marit Boyesen.

Prestisjefylt EU-støtte

Etter et initiativ fra den franske presidenten Emmanuel Macron, annonserte EU-kommisjonen en utlysning for European Universities under programmet Erasmus+.

De lovet 60 millioner euro (maks 5 millioner euro per prosjekt i 3 år) for universitetsallianser som ville styrke det internasjonale samarbeidet. Alliansene måtte arbeide for en europeisk læreplan med nyskapende pedagogikk, strukturert utveksling og en europeisk campus.

Den 26. juni offentliggjorde Kommisjonen at ECIU-universitetet var én av 17 vinnere i utlysningen.

Universiteter for fremtiden

Ved å utvikle denne nye pedagogiske modellen, svarer ECIU-universitetet på de presserende samfunnsmessige utfordringene verden står overfor.

- Den eneste måten å løse disse utfordringene på, er å sette sammen våre mest entreprenør-rettede studenter, våre beste forskere og samfunnseksperter, sier ECIU-president Victor van der Chijs (Universitetet i Twente).

- Denne EU-støtten bekrefter at vårt konsortium er ledende innenfor innovativ undervisning og læring. Det tyder på at vi går i riktig retning når det gjelder å gjenoppfinne forholdet mellom universiteter og samfunnet, samt utfordringene rundt dem, sier han.

Banebrytende modell

ECIU-universitetet vil skape en europeisk plattform hvor studenter, forskere, samfunn og næringsliv kan jobbe sammen for å finne innovative løsninger på reelle utfordringer.

Det vil øke fleksibiliteten i utdanningen ved å gi studentene «mikro-studiepoeng» for individuelle kurs, som de kan samle i et kompetansepass tilpasset deres behov, i stedet for å tilby en standard grad som er lik for alle. Denne økte fleksibiliteten vil også gjøre det lettere for dem som trenger etter- og videreutdanning.

ECIU-universitetet vil arbeide tett med samfunnet, etablere popup-laboratorier for å teste innovative undervisnings- og forskningsmetoder, og vil fremme ideer for å øke fysisk og virtuell mobilitet blant universiteter.

Mobilitet og transnasjonalitet er kjernen til ECIU-universitetet. For å lette forholdet mellom medlemmene vil tre Innovation Hubs bli etablert (i Linköping, Hamburg og Barcelona).

Støtte fra samfunn og industri

Planen for ECIU-universitetet ble skapt av næringsliv, offentlige organisasjoner, samfunnsaktører, akademikere, fremtidige- og nåværende studenter på arrangementer over hele Europa. Universitetenes industripartnere og nesten alle regionale offentlige myndigheter støtter også opprettelsen av ECIU-universitetet.

Støttende industripartnere er Airbus, Cisco, Engineering Ingegneria Informatica SpA, Ericsson AB, Hella Lithuania, Intel, Lietuvos Energija, Lyse Group, NXP, Ponsse, Sandoz Industrial Products S.P.A. Gruppo Novartis, Sick AG og Suez Environment.

Lokale støttespillere

Varaordfører Bjørg Tysdal Moe er svært glad på vegne av Stavanger kommune, som er en av støttespillerne i Stavanger.

- I vår region har vi lange tradisjoner for offentlig-privat samarbeid. Det er bra at UiS er framoverlente og hele tiden ser etter nye samarbeidsformer som kan gjøre undervisningen og forskningen mest mulig relevant for samfunnet. Jeg har stor tro på at det nye pilotprosjektet vil føre med seg internasjonale samarbeid som vil komme både universitetet og kommunen til gode, sier Tysdal Moe.

Kick-off i november

Prosjektets offisielle lansering er i november. Fra og med 2020 får studenter, ansatte og eksterne samarbeidspartnere mulighet til å prøve ut det nye banebrytende utdanningssystemet.

- ECIU-universitetet er et svært ambisiøst prosjekt, og entreprenører og pedagogiske eksperter fra hele verden er blitt oppmerksom på det. Jeg er veldig fornøyd med all den positive tilbakemeldingen vi har mottatt så langt, og jeg inviterer samfunn, forskere, studenter og interessenter til å foreslå reelle utfordringer vi kan jobbe med, sier Sander Lotze ved Universitetet i Twente, som er prosjektdirektør for ECIU University.

Dette er ECIU

Medlemmer av ECIU er forskningsintensive universiteter:

• Aalborg Universitet, Danmark
  • Universidade de Aveiro, Portugal
  • Universitat Autònoma de Barcelona, ​​Spania
  • Dublin City University, Irland
  • Hamburgs teknologiske universitet, Tyskland
  • INSA-gruppen, Frankrike
  • Linköpings universitet, Sverige
  • Kaunas Universitet for Teknologi, Litauen
  • University of Nottingham, Storbritannia
  • Universitetet i Stavanger, Norge