MENY

UiS-professor Håkon Austbø nominert til Nordisk Råds musikkpris

Austbø regnes som en foregangsmann for det moderne musikkuttrykk i Europa.

- Det er flott å være nominert til Nordisk Råds musikkpris og dette kom helt overraskende på meg, forteller Håkon Austbø.

Bedømmingskomiteen, som består av et medlem fra hvert av de fem nordiske landene, begrunner nominasjonen med at Håkon Austbø har formet samtidens forståelse av klavermusikk fra det 20. århundre.

I nesten 50 år har han vært en internasjonalt toneangivende fortolker av komponister som Skrjabin, Messiaen og Debussy.

Turnerer
Han arbeidet direkte med Olivier Messiaen og har urframført verk av en rekke nålevende komponister. Han har også spilt under dirigenter som Haitink, Tabacknik, Eötvös og Jansons og med ensembler som Nieuw Ensemble, Concertgebouw-orkesteret og Intercontemporain.

Etter over 30 år i utlandet flyttet Austbø tilbake til Norge, men turnerer fortsatt over hele verden som solist og som kammermusiker. Han spiller også inn plater. I tillegg er han professor i klaver ved Institutt for musikk og dans ved UiS.

Trippel Spellemannvinner
Håkon Austbø har tidligere vunnet flere internasjonale priser. Han har også vunnet Spellemannsprisen tre ganger; for Skrjabins klaversonater, for franske cellosonater med Truls Mørk og for Messiaens syklus «Vingt Regards sur l'Enfant-Jésus». I 2003 vant han også Griegprisen.

Nordisk Råds musikkpris for utøvende og skapende tonekunst ble stiftet i 1965 og skal gi oppmerksomhet til skapende og utøvende musikere av høy kunstnerisk kvalitet. Annethvert år gis prisen til et verk av en nålevende komponist og annethvert år til et større eller mindre ensemble.

Deles ut i høst
Musikkprisen deles ut i oktober under Nordisk Råds årlige møte. Prisen deles ut sammen med de andre nordiske prisene i litteratur, film og for natur- og miljøarbeid.

Blant tidligere vinnere av den prestisjetunge prisen er Mari Boine, Björk, trompetspilleren Palle Mikkelborg fra Danmark, den finske komponisten Kaija Saariaho og den svenske dirigenten Eric Ericsson.

Håkon Austbø bak et flygel

Lørdag 6. april klokken 18:00 kan du høre Håkon Austbø fremføre Igor Stravinskijs Konsert for klaver og blåsere i St. Petri kirke.