MENY

UiS-profilen: Gentleman på hotell

Korrekt antrukket i hvit skjorte og stramt slips vandrer Helge Jørgensen langs Orrestranden i spissen for 30-40 studenter ved Norsk hotellhøgskole. De er på eksamenstur.

– Herlig å være ute i felten. Det er her livet leves, sier nestoren i hotellfag og stråler om kapp med ei februarsol som farger et frossent landskap i rødgule toner.

Jæren er på sitt aller vakreste, termometeret kryper ned mot uvanlige sju kuldegrader, svaner og gjess kvekker fra jordene, og til og med Jørgensen må trekke hetta over hodet, i hvert fall når fotografen vender kameraet bort. Førstelektoren ved

Jobben er høytid
Norsk hotellhøgskole er en mann med dannelse og verdighet.

– Studentene kunne gjerne ha kledd seg litt mer stilrent, betror han oss. Jobben er både fest og høytid for Helge Jørgensen. Det er en selvfølge å kle seg anstendig, og for herrer betyr det hvit skjorte og slips.

– Dekanen presenterte meg på min første dag ved universitetet og bemerket at jeg kom pent antrukket. Det er nok ikke lenge før han kaster slipset, sa han. Jeg har møtt fram hver eneste dag siden iført hvit skjorte og slips, smiler Jørgensen.

Skal utforme hotell
Her ute under Jærens høye himmel er han i sitt ess. Han er alltid på jakt etter konkrete prosjekter til studentene sine.

Nå har han tatt med et kull ut til Orre, der grunneiere og investorer vil bygge hotell. Tomta ligger noen hundre meter fra sanddyner og bølgenes evige dask mot land.

Studentenes eksamensoppgave blir å utarbeide forslag til konsept og utforming av det planlagte hotellet.

Alltid nye ideer
– Typisk Jørgensen å dra oss med ut på noe helt konkret. Men det er kjekt og utfordrende. Dessuten er det kjempespennende at det er et reelt prosjekt, ikke noe fiktivt. Vårt forslag kan faktisk bli til et hotell, sier studentene Helen Riise, Renate Skår og Agusta Runarsdottir.

De er fulle av lovord over en lærer som våger å gå nye veier, og som aldri går tom for ideer.

– Han kan så mye, han er veldig engasjert, og han kommer alltid på noen spennende anekdoter, skryter de.

Ærefrykt for faget
Jørgensen har levd med hotellfaget i hele sitt voksne liv, både som hotelldirektør og som lektor ved hotell-
høgskolen.

– Jeg har ærefrykt og respekt for faget og lojalitet til denne skolen. Studentene er mine gjester. Et hotell uten kunder har ikke livets rett. Hotellhøgskolen er ikke mye verdt uten studentene, sier Jørgensen.

I år feirer skolen sitt hundreårsjubileum og bærer sin alder med verdighet og framtidstro

Teori og praksis
Førstelektoren brenner for skolens innhold og anerkjennelse utad, det er en del av hans livsverk å skape respekt for hotellfaget. Derfor har han skrevet bøker, og derfor går han til sitt kontor hver eneste dag med smil om munnen og slipsknuten like perfekt.

– I en utdanning som dette må vi kombinere teori og praksis. Min jobb er hele tiden å perfeksjonere studentene og gjøre skolen bedre, sier Jørgensen.

I unge dager var han selv student ved daværende hotellfagskolen, da den hadde tilhold på Sola Strand Hotel. Elevene bodde på dobbeltrom.

Jørgensen husker at han ble tildelt studentnummer én, og første dag fikk han beskjed om at han skulle være hovmester under middagen neste dag. Det var å bli kastet ut på dypt vann. Utfordringen ble tatt på strak arm, ingen hadde noe å si på den hovmesteren.

Hotell med sjel
På denne skolen lærte han å oppføre seg og hvordan man skulle være et hyggelig vertskap. Det er verdier han dyrker og prøver å formidle til studentene sine.

Hans oppfatning er at et hotell er et sted der man skal sove og spise godt og slappe av mellom travle gjøremål. Derfor undres han over at mange hoteller setter bort tjenester som renhold og servering, nøkkelfunksjoner ved et hotell.

– De signaliserer at dette er noe de ikke helt behersker, eller at de ikke stoler på egne krefter. Dette er oppgaver et hotell skal kunne, sier han bestemt.

Vingård og sigarrulling
Jørgensen er også mannen bak vingården ved universitetet. De første dråpene ble tappet i høst. Nok et bevis på hans lidenskap for det praktiske arbeidet, forsøket, troen på at det nesten umulige likevel går an.

– Vin er et fag hos oss, og da må studentene også få nær kjennskap til hvordan vindruer dyrkes. De må ut og rydde, luke, høste. De trenger å kjenne på et blad fra en vinstokk, mener han. Selvsagt er han i full gang med nok et banebrytende prosjekt: et kokebokmuseum.

Derimot har han måttet legge bort sigarrullingen. Det er ikke lenger lov å røyke i klasserommet. I mange år hentet Jørgensen Norges eneste sigarmester til hotellhøgskolen. Han lærte studentene å håndrulle sigarer. De satt der og dampet, det var tiden før det meste som var gøy, ble galt og farlig og forbudt.

Vil ha eget direktorat
I sigarens fravær er kanskje te et greit alternativ. Jørgensen er glad for at ellevte generasjon Twinings fortsatt gjester hotellhøgskolen årlig og gir studentene en grundig innføring i teens velsmakende verden.

Han skulle også ønske at det ble stilt krav om en slags autorisasjon for å drive hotell.

– I dag er det nærmest fritt fram. Det blir for enkelt. Hotellene er Norges ansikt utad, og det må vi ta alvorlig. Hotell- og restaurantnæringen er viktig for sysselsetting og bosetting. Bransjen skaper samferdsel og bringer turister til de mest forlatte steder. Ja, vi burde hatt et hotell- og turistdirektorat som var tilegnet denne nøkkelnæringen i vårt langstrakte land, mener Jørgensen.

Klager sjelden
– Hvordan er du selv som hotellgjest?

– Jeg legger merke til det meste, og jeg er nesten på jobb også som hotellgjest. Men jeg klager sjelden, det måtte være hvis rølpete folk kom bort til bordet. Da har ledelsen sviktet. For øvrig er det bare fire prosent av de misfornøyde gjestene som klager. Næringen bør nesten takke dem som påpeker noe de ikke var fornøyd med. Så må jeg tillegge at det ikke er noe som heter vanskelige gjester. Alle skal behandles med respekt, understreker Jørgensen og sjekker at slipsknuten er strammet slik det sømmer seg en hotellfagets gentleman.

Tekst: Per Lars Tonstad
Foto: Elisabeth Tønnessen

Denne artikkelen sto på trykk i Univers nr 1, 2012