UiS skriver historien om Rogaland fylkeskommune

Institutt for kultur- og språkvitenskap skal skrive et historieverk om Rogaland fylkeskommunes utvikling. Fylkeskommunen har bevilget til sammen 5,19 millioner kroner til bokprosjektet, som lanseres i 2012.

Avtalen som beskriver samarbeidet ble signert på Universitetet i Stavanger i dag.

Prosjektet vil bli lagt under Institutt for kultur- og språkvitenskap ved Det humanistiske fakultet. Satsingen gjør det mulig å opprette det nye Senter for urbane- og regionsstudier.

Historieverket vil ta for seg fylkeskommunens utvikling fra 1837 og frem til i dag, fordelt på to bind.

Kraftsenter
- Vi er ydmyke og stolte over å bli tildelt denne store oppgaven. Dette bokprosjektet gir oss muligheten til å etablere et senter som vi har planlagt lenge. Det vil bli et kraftsenter som skal vokse, sier en glad instituttleder Marie Smith-Solbakken.

- Nå ligger alt til rette for at vi kan bli et ledende fagmiljø nasjonalt innen dette området, fortsetter hun.

Også Stavanger museum med direktør Gunnar Nerheim i spissen har en sentral rolle i bokprosjektet, sammen med flere mindre museer i Rogaland.

Viktig for Rogalands identitet
Fylkesordfører Roald Bergsaker fortalte under avtalesigneringen at bokprosjektet har stor oppslutning blant fylkespolitikerne.

- Vår felles historien er viktig for Rogalands identitet. Den hjelper oss å forstå tiden vi lever i og hvordan vi skal møte fremtiden, sier Bergsaker.

- Vi håper prosjektet vil styrke miljøet for denne typen aktivitet på UiS. Kultur er et voksende felt i fylkeskommunen, og bokprosjektet er en naturlig konsekvens av dette.

Avtalen med universitetet var for øvrig en av de siste Bergsaker undertegnet før Tom Tvedt overtar vervet som fylkesordfører 23. oktober. Han benyttet sjansen til å takke for godt samarbeid med UiS.

Flere prosjekter
Foruten prosjektet med fylkeskommunen, blir prosjekter for kommune Sola, Karmøy, Sandnes kommune forankret i Senter for urbane- og regionsstudier.

Også rektor Aslaug Mikkelsen ser frem til flere lignende prosjekter.

- Det er spesielt hyggelig at det første oppdraget kommer fra Rogaland fylkeskommune, som har vært - og er - en av våre mest sentrale støttespillere, sier Mikkelsen.