MENY

UiS vant Forsker grand prix

Forsker grand prix ble en festkveld for forskningen. Det var Ben David Normann fra UiS som gikk av med seieren, med sin formidling av forskning på universet. Lørdag står han på scenen i den nasjonale finalen i Tromsø, sammen med blant andre Ana Llopis Alvarez, også hun fra UiS.

  • Ana Llopis Alvarez og Ben David Normann på scenen.
  • Programleder og doktorgradskandidater på scenen.
  • Ben David Normann på scenen.
  • Ana Llopis Alvarez på scenen.
  • Nina Kristiansen, Ragnhild Wiik og Bjørn Ravn Carlsen på dommerpodiet.
  • Programleder Hilde Zahl og deltaker Karen Synnøve Ohm på scenen

Ben David Normann fra Institutt for matematikk og fysikk ved UiS, stiller de store spørsmålene i sin doktorgradsforskning. Hvordan gikk universet fra lite til kjempestort? Hva er mørk materie og mørk energi? 

Og i kveld var også spørsmålet hvordan forklare dette for et fullsatt Folken, og et dommerpanel, som alle skulle gi poeng. Og med flere seksere fra dommerne og et tydelig imponert publikum, gikk Normann helt til topps i årets Forsker grand prix-finale i Stavanger. 

God steming

Stemningen var god da årets ni deltakere i Forsker grand prix stod på scenen. Etter flere måneder med forberedelse, fikk publikum i salen se forskningsfomidling på høyt nivå. Deltakerne kom fra Universitetet i Stavanger, Stavanger universitetssjukehus og VID vitenkapelige høgskole, og leverte alle imponerende presentasjoner. 

I Forsker grand prix skal hver deltaker presentere forskningen sin, som de bruker år på å forske fram, på bare fire minutter. Deretter skal de bedømmes av både dommere og publikum. Over 250 personer hadde funnet veien til Folken denne kvelden, og dommerpanelet bestod av Nina Kristiansen, redaktør i forskning.no, Bjørn Ravn Carlsen, fra Rogaland Teater og Ragnhild Wiik, direktør på BI Campus Stavanger.

Både forskere, dommere og publikum ble loset trygt gjennom showet av programleder Hilde Zahl, kjent fra NRK. 

I Forsker grand prix er det er sånn at tre av kandidatene går videre til runde to, og får holde en ny presentasjon. I år kom alle disse tre fra Universitetet i Stavanger. I tillegg til Ben David Normann og  Ana Llopis Alvarez, gikk også Karen Synnøve Ohm fra Institutt for energiressurser og Det nasjonale IOR-senteret ved UiS videre.

Ønsket å vinne

 – Jeg var fryktelig nervøs hele dagen, men rolig rett før jeg skulle på scenen, sier Ben David Normann. Han har brukt omlag tre uker på forberedelsene til kveldens show, og hadde et sterkt ønske om å vinne. Nå skal han til Tromsø for å konkurrere med de beste fra resten av landet. 

Sammen med seg har han Ana Llopis Alvarez fra Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging ved UiS. I sitt doktorgradsprosjekt gjør Alvarez et dypdykk i innvandrerbefolkningen i bydelen Storhaug i Stavanger, og på Grünerløkka i Oslo: Har de funnet livskvalitet i sitt nye nabolag i et fremmed land? Den spanske forskeren imponerte både dommere og publikum med sin avslappede og gode presentasjon, på et feilfritt norsk. 

Hva er Forsker grand prix?

Konseptet kan virke hardt for en som ikke er vant til å stå på en scene. Men opplevelsen skal være like god - og læringskurven like bratt for forsker som for publikum.

Forskningsdagene hentet Forsker grand prix-konseptet til Norge i 2010, og forskningsmiljøene i Bergen, Trondheim og Stavanger var med fra starten. Siden har både Oslo, Tromsø og forskningsmiljøene i Agder og Telemark deltatt.

Alle som er med på Forsker grand prix  er godt i gang i arbeidet med doktorgraden sin, men har ennå ikke disputert. Her i Stavanger begynte rekrutteringen av årets kandidater i vinter, og siden juni har de fått profesjonell hjelp både med presentasjon, sceneopptreden og stemmebruk. De har også fått inspirerende veiledning fra gode forskningsformidlere.

Ikke bare et show

På Folken i kveld var det show og formidling satt på spissen. Publikum i salen fikk en annerledes og morsom opplevelse, de lærte noe nytt og kom tett på forskerne. Men Forsker grand prix er mer enn et show. Doktorgradskandidatene blir bevisste på hvordan de skal formulere seg kort og lettfattelig for et publikum som ikke kan noe om emnet de forsker på. 

De andre delfinalene er i Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen. Og den store finalen er på Studenthuset Driv i Tromsø lørdag 29. september, siste lørdagen under Forskningsdagene.

Og Forsker grand prix blir også filmet, og sendes på NRK kunnskapskanalen rundt jul. 

Årets kandidater

De doktorgradskanidatene som var med på årets Forsker grand prix i Stavanger var:  

Ingrid Løland, VID/Misjonshøgskolen
«Syria – det tapte Paradis? Flyktningefortellinger om krig og fred»

Une Stømer, Avdeling for kvalitet og helseteknologi, UiS/SUS
«Trenger vi utdanning for å være pasient?»

Saeed Moghadam-Saman, Handelshøgskolen ved UiS
«Hva kan en akademiker brukes til?»

Karen Synnøve Ohm, Institutt for energiressurser og Det nasjonale IOR-senteret ved UiS
«Værmelding under bakken»

Ana Llopis Alvarez, Institutt for sikkerhet, økonomi og planlegging, UiS
«Hjemme er der hvor hjertet er»

Mariella Asikanius, VID/ Misjonshøgskolen
«Hvem kan si med sikkerhet at noen ikke er tilregnelig?»

Johanne Holm Toft, UiB/SUS
«Svangerskapsdiabetes – er ett stikk nok?»

Ben David Normann, Institutt for matematikk og fysikk, UiS
«Hvorfor i all verdensrommet?»

Inger Johanne Bergerød, Helsefag, UiS/SUS
«De viktige pårørende»

Tekst: Ragnhild Nordahl Ness
Foto: Mari Løvås