MENY

Ullandhaug den gang da

Visste du at Ullandhaugtårnet har en staselig forgjenger? Eller at det ikke fantes et eneste tre på Ullandhaug på 1800-tallet? Eller at det ble arrangert et hopprenn med 10 000 tilskuere i 1939?

  • Haraldtårnet på Ullandhaug. Foto: Wikipedia, Mitte & Co.
  • Haraldstårnet på en skogfri Ullandhaug. Foto: Wikipedia, Mitte & Co
  • /Hopprenn på Ullandhaug i 1947. Foto fra Sørmarkas venner, fotograf ukjent.
  • 10 000 tilskuere på hopprenn på Ullandhaug i 1947. Foto fra Sørmarkas venner, fotograf ukjent.

Sommerstid tillater gjerne et dykk i arkivene. Bilder fra områdene rundt campus på Ullandhaug er kanskje mest overraskende for dem som ikke husker tilbake til for eksempel etterkrigstiden.

Haraldstårnet
For å begynne med det eldste først. Ullandhaugtårnet har hatt en forgjenger, nemlig Haraldstårnet, eller Haraldsborgen, som det også ble kalt.

Haraldstårnet ble bygget på Ullandhaug i Stavanger i 1895. Ifølge Wikipedia var det Stavanger Turistforening som fikk reist tårnet for å gi turgåere et utfartsmål, og for å minnes rikssamlingen i 872.

Det hele startet med at turistforeningen bygget en vei for 4-hjulskjøretøyer opp til toppen av Ullandhaug. Veien var ferdig i 1892, og det ble besluttet å gi fri grunn til et utsiktshus. Forslag til paviljong eller hus ble utarbeidet og anbud innhentet. I 1895 ble bygget reist etter arkitekt Hartvig Sverdrup Eckhoffs forslag. I 1899 ble tårnet overført til Stavanger kommune, da det ble for dyrt å drive tårnet. Etter at kommunen overtok drev Bondeungdomslaget restaurant i tårnet.

I tillegg til god utsikt, bød Haraldstårnet på et interiør i dragestil med maleriske fremstillinger av slaget ved Hafrsfjord.

Steinene som før sto oppe i tårnet, men som i dag står på bakken, kommer fra Talgje i Ryfylke. De 16 minnesteinene er navngitt etter vikinger og vikingtidssteder i Rogaland. En del av tårnet ble ødelagt under 2. verdenskrig, og resten ble revet i 1963. I 1964 bygde Televerket Ullandhaugtårnet ved restene.

Golde Ullandhaug
Og som bildene av Haraldstårnet viser – haugen var temmelig gold på slutten av 1800-tallet. Tidligere var nemlig hele området ved Ullandhaug jordbruksland. Et større skogreisningsprogram startet i 1910. To ganger i året var elever fra skolene i Stavanger med på sette ut nye trær i området.

Fra 1930 og i mange år framover ble det hvert år plantet ut omlag 20 000 planter. Planen var at Sørmarka skulle være en naturpark, området ble derav fredet i 1944.

U-Ha
Så fantastisk det enn lyder: Det ble arrangert hopprenn fra Ullandhaugen med 10-15 000 tilskuere. Overrennet til hoppbakken ble bygget i 1938. I 1939 var det altså hopprenn her med tusenvis av skuelystne.

Rennet ble i avisene betegnet som det første virkelige hopprenn i Stavanger, med tilnavnet U-Ha. Det gikk nonstopp bussrute fra sentrum til Ullandhaug! Snøen ble fraktet med tog fra Kongsberg, ikke mindre. Blant de 29 deltakerne var også Birger Ruud. Også i 1951 var det et større hopprenn i skogen. Ernst Knudsen fra Kongsberg satte bakkerekorden på 33 meter.

I dag kan vi bare se rester av hoppkanten, og noe av tribunen som er bygget opp av stein. Det er ikke lett å få øye på hvis du ikke er kjent i området, men unnarennet er det samme i dag som den gang.
 

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Ullandhaug

https://no.wikipedia.org/wiki/Haraldst%C3%A5rnet

http://www.aftenbladet.no/nyheter/lokalt/stavanger/Bygger-hoppbakke-i-Sormarka-2936861.html

http://www.sørmarkas-venner.no/117cf8acce974b3a8b8da0fe4d0b8d5b.html

http://stavangerbilder.no/

 

Tekst: Siri Pedersen