MENY

Ung Agenda 2010

Tema for konferansen Ung Agenda er “Hva er energi?” Gjennom foredrag, workshoper og ekskursjoner skal barn og unge få innblikk i hvordan bevisste forbruksvaner kan være med på å løse utfordringer knyttet til miljø.

Temaet ”Hva er energi?” er brutt ned i deltemaene vann, vind, sol og jord. Torleiv Bilstad, professor ved Institutt for matematikk og naturvitenskap ved UiS, skal forelese over temaet ”vann”.
 

– Jeg starter med et bilde av jorda som ligger tilsølt i olje. Vi kaller gjerne jorda den Blå planet, men kan vi kalle den det når den er forurenset av olje? Under forelesningen skal vi se på hva vi kan gjøre med forurensingen. Vi skal snakke om hvordan ørkenen kan gjøres grønn slik at vi sikrer matproduksjon, og hvordan vi kan hindre at isbreene smelter, sier Bilstad.

 

Internasjonal samling
Konferansen arrangeres av Ung Agenda, og barn og unge fra hele verden deltar. Målet med konferansene til stiftelsen er å oppdra en generasjon av miljøbevisste samfunnsborgere. Blant temaene i år er hvordan teknologi og bevisste forbruksvaner kan være med på å løse utfordringer knyttet til miljø.

 

Aktivistskole
Nytt i Ung Agenda er konseptet ”Aktivistskolen – la din stemme bli hørt!” Med utgangspunkt i flere dagsaktuelle miljøscenarioer skal deltakerne bli enige om sine spesifikke kampsaker, og finne ut hvordan de kan demonstrere på nye og kreative måter for å rette oppmerksomhet mot sakene.

Resultatet av Aktivistskolen vil demonstreres for innbyggerne i Stavanger på Verdens miljødag lørdag 5. juni. Da skal deltakerne gå i parade i byen og vise fram sine standpunkt. I tillegg blir resultatet samlet i et dokument og sendt fra verdens barn til verdens ledere i etterkant av konferansen.

 

Global landsby
Siste dag skal UNICEF Norge og Ungt Entreprenørskap gi barna i oppgave å skissere en global landsby hvor nye måter for transport og leveforhold skal foreslås. Resultatet, i form av flere modeller, vil stilles ut i etterkant av konferansen. Programmet for hele konferansen er på engelsk.

Åpningsarrangementet finner sted i Sandnes sentrum onsdag 2. juni. 3. og 4. juni er konferansen lagt til UiS. Lørdag 5. juni blir det avslutningsseremoni og konsert med Casiokids på Hall Toll i Stavanger.

Se programmet til konferansen og les mer om Ung Agenda.