MENY

Ung hotellsjef med lang erfaring

UiS-alumni: Helene Hallre (31) er hotellsjef for Radisson Blu Royal Hotel i København. Bachelorgraden i hotelledelse tok hun på UiS.

 • /Helene Hallre 2016.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  Helene Hallre begynte å jobbe i Radisson-kjeden allerede som 19-åring. Etter noen år på Radisson Blu Plaza Hotel i flere lederstillinger, gikk turen til ett av Københavns mest legendariske og kjente hoteller.
 • /Radisson Blu Royal Hotel København (002).jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  – Radisson Blu Royal Hotel i København er det første hotellet i Radisson Blu-kjeden og ble designet av Arne Jacobsen i 1960. Hotellet har en stor og spennende historie som jeg er veldig stolt av, forteller Helene.
 • /NHS.jpg (rw_largeArt_1201).jpg
  – For meg var det veldig tydelig at jeg skulle gå på UiS. I hotellfamilien min er det hele 6 medlemmer som har gått på hotellhøgskolen, deriblant min farmor og hennes tre søstre, forteller Helene.
 • /skolebygget hotelledelse sola.JPG (rw_largeArt_1201).jpg
  Norsk hotellhøgskole er en tradisjonsrik skole med hele 105 års historikk å være stolt av. Den gang, da farmoren til Helene studerte hotellfag, lå skolen i Oslo. I 1952 flyttet den til Sola Strand hotell, der gikk grandtantene til Helene.

– Jeg tok bachelor i hotelledelse på Universitetet i Stavanger (UiS) fra 2006 til 2009. Veien var lagt. Allerede som barn hadde jeg en drøm om å bli hotellsjef, sier Helene.

Hotellhøgskolen i tre generasjoner

Og det er kanskje ikke så rart med tanke på familiebakgrunnen. I 1936 åpnet Helene Hallres oldemor og tippoldemor Hotel Fønix i Oslo. Også hennes farmor valgte hotellfaget.

– For meg var det veldig tydelig at jeg skulle gå på UiS. I hotellfamilien min er det hele 6 medlemmer som har gått på hotellhøgskolen, deriblant min farmor og hennes tre søstre, forteller Helene.

Norsk hotellhøgskole er en tradisjonsrik skole med hele 105 års historikk å være stolt av. Den gang, da farmoren til Helene studerte hotellfag, lå skolen i Oslo. I 1952 flyttet den til Sola Strand hotell, deretter til Stavanger hvor den ble samlokalisert med andre høyskoler. Skolen ble høgskole i 1982, og i 1994 en del av det som i dag er UiS.

Sjef på legendarisk hotell

Helene begynte å jobbe i Radisson-kjeden allerede som 19-åring. Etter noen år på Radisson Blu Plaza Hotel i flere lederstillinger, gikk turen til ett av Københavns mest legendariske og kjente hoteller.

– Jeg kom til København i august 2015 med planer om å være her i to måneder. Det er en type utveksling vi får mulighet til i Rezidor Hotel Group, vi kan dra på midlertidige utenlandsopphold og jobbe over hele verden, sier Helene.

Og valgmulighetene er store; Radisson Blu har hele 300 hotell i 69 land og områder. Rezidor Hotel Group har mer enn 480 hoteller i drift eller under utvikling i mer enn 80 land.

– I København hadde jeg ansvar for alt av mat og drikke innen restaurant og konferanse. Jeg trivdes godt og hotellet trivdes med meg, så det ble naturlig å forlenge oppholdet. Jeg ble ansatt som hotelldirektør i januar 2016. Radisson Blu Royal Hotel i København er det første hotellet i Radisson Blu-kjeden og ble designet av Arne Jacobsen i 1960. Hotellet har en stor og spennende historie som jeg er veldig stolt av, forteller Helene.

Hotellet har 260 værelser og i overkant av 100 ansatte som arbeider innen for «resepsjon & concierge», «housekeeping», kurs og konferanse, barer, restauranter, frokost og «room service», samt administrasjon og økonomiavdeling.

– Det som inspirerer og gleder meg mest med jobben min er at vi som team arbeider sammen for å skape minnerike opplevelser for alle våre gjester og med et felles mål om å hver dag yte service i verdensklasse, sier Helene.

2016 var et minneverdig år for Helene. Foruten topplederjobben ble hun også kåret til det tredje beste ledertalentet i Norge, som den eneste aktøren fra hotellbransjen på den prestisjefulle topplisten. Hun ble i tillegg kåret til en av toppkandidatene i kategorien «Årets drivkraft».

I jurybegrunnelsen beskrives Hallre som sterkt forretningsdrevet, med meget god forståelse for hva som driver gjesteopplevelser, effektiv drift og konkurransekraft på lengre sikt.

Økonomiforståelse og branding

Minnene fra sin tid som student i Stavanger er mange, det er tross alt ikke mange år siden Helene trådde i gangene i Ellen og Aksel Lunds hus. Hun trekker fram basiskunnskap i økonomi og branding som spesielt nyttige fag i bachelorgraden.

– Det viktigste med hotelledelsesutdannelsen er bedrifts- og økonomiforståelsen. I arbeidslivet forventes det at man forstår KPI’ene man arbeider med innen hotellsektoren. Servicemarkedsføring var også nyttig, branding er alfa og omega i turistnæringer. Vi hadde også et fag med Helge Jørgensen som het ansvarlig vertskap som ga forståelse av leverandører, hvordan du bygger opp menyer og hvordan man skaper gode gjesteopplevelser, minnes Helene.

Etter bachelorgraden reiste Helene til turistmagneten Hawaii og tok mastersertifikat på Hawaii Pacific University. Deretter gikk turen tilbake til Oslo og Radisson Blu Plaza Hotel og en stilling som banketthovmester.

Tips til studenter

– Hotelledelse byr på mange spennende fag som gir erfaringer som man kan bruke direkte i arbeidslivet etterpå. Jeg husker nok best mine opplevelser som leder av Serviceforum i 2008. Det var en kjempeopplevelse. Jeg anbefaler alle studenter å delta i Serviceforum! Der fikk vi gode muligheter til å teste oss selv på alle områder som kommer til nytte, sier Helene.

Serviceforum er en årlig fagkonferanse for hotell-, restaurant- og reiselivsbransjen. Gjennom nærmere 30 år har studenter fra Norsk Hotellhøgskole stått for arrangementet som er en møteplass både for folk innen bransjen og kommende arbeidstakere.

Som hotellfagsstudent er det nyttig å knytte til deg så mye arbeidserfaring som overhodet mulig. Knytt teorien til praksis og vær aktiv! Finn områder og bedrifter som du har lyst til å jobbe med etter at du er ferdig utdannet. Nettverket du skaper vil du møte igjen og igjen, avslutter Helene.

Og hvis det er noen tvil om det; Helene anbefaler så absolutt en utdannelse innen hotelledelse, og da helst ved UiS, selvfølgelig.

Tekst: siri.j.pedersen@uis.no