Ung UiS-forsker får 10 millioner kroner

Mari Rege ved UiS er en av 20 unge forskere i Norge som har fått midler fra Forskningsrådet gjennom ordningen Yngre fremragende forskere (YFF) for 2007. Rege får 10 millioner kroner.

- Jeg er veldig stolt, men også ydmyk, sier Mari Rege, som fikk den hyggelige meldingen fra Forskningsrådet i går.
Rege er samfunnsøkonom og ble ansatt ved Norsk hotellhøgskole - Institutt for økonomi- og ledelsesfag ved Universitetet i Stavanger i fjor. Prosjektet hun har fått støtte til har som hovedmål å undersøke effekten arbeidslivet har på familien og menneskene rundt en.

Samfunnmessige kostnader
Økt arbeidsdeltakelse har vært et av de viktigste temaene innen samfunnsøkonomi. Rege er opptatt av hvordan dette påvirker familien, spesielt barna, og ønsker å se på den samfunnsmessige kostnadssiden ved målet om å få flest mulig ut i arbeid.
- Økt arbeidsdeltakelse blant kvinner har ført til svært store endringer for familiene ved at begge foreldre arbeider. Alle reformene som er gjennomført de siste årene, som for eksempel pappapermisjon og kontantstøtte, gir en unik mulighet for å forske på hvordan mamma og pappas arbeidsdeltakelse påvirker barna, sier Rege.

Forske på stress
Rege understreker at hun ikke har som mål å få kvinnen tilbake til hjemmet, men å få en bedre forståelse for hvordan dette har påvirket barna. Ikke minst ønsker hun å få mer kunnskap om hvordan det påvirker barna når pappa er mer tilstede i hjemmet. Rege har selv kombinert jobb og mammapermisjon det siste året.
Rege ønsker også å forske på hvordan stress på arbeidsmarkedet påvirker barna.
- Jeg har fått tilgang til et unikt datamateriale gjennom Statistisk sentralbyrå, og en av problemstillingene jeg vil se nærmere på er hva det betyr for barn når mor eller far mister arbeidet sitt, sier Rege.

Flere stillinger
Målet med YFF-ordningen er å gi yngre, talentfulle forskere ekstra gode rammevilkår slik at de kan nå internasjonal toppklasse, heter det i meldingen fra Norges forskningsråd. Førsteamanuensis Mari Rege får 10 millioner kroner fordelt over fire år, og dette kommer mange til gode.

- Jeg er veldig trygg på at dette er et solid prosjekt, og ønsker å bygge opp et større miljø innenfor dette fagområdet her på UiS. Pengene gir mulighet for flere stipendiatstillinger, og jeg ønsker også å knytte til meg forsknings assistenter blant bachelor- og mastergradsstudentene, sier Rege.

Rege ønsker spesielt å trekke med seg to gjesteforskere videre i prosjektet; Mark Votruba fra Case Western University, Cleveland Ohio, USA og Kjetil Telle ved Statistisk sentralbyrå. Disse har begge vært viktige i utarbeidelsen av søknaden.

Les mer om tildelingen og YFF-ordningen her.