MENY

Unik våpenutstilling åpner søndag på Am

Søndag 3. april åpner utstillingen "Til Valhall", en fremstilling av våpen og strid gjennom 5000 år. Se steinalderens flintdolker, bronsealderens bronsesverd og vikingenes flott dekorerte sverd av jern - i en kontekst hvor krigere i kamp blir levende.

Til alle tider har teknologiske nyvinninger og det ypperste av håndverkskvalitet blitt investert i våpen. Store ressurser er lagt ned i våpenproduksjonen som igjen har drevet teknologien fremover, også på andre felt. Dette kan vi se i steinalderens flintdolker, bronsealderens bronsesverd, i jernalderens effektive og flott dekorerte sverd av jern – og i den moderne tidens rustningskappløp.

I våpen fra alle tider ligger dette spennet av innhold – fra produkter av høy teknologi som kan fremstå som vakre, til den brutale virkeligheten der våpnene har sin funksjon – i kamp og strid – på veien til Valhall, krigernes paradis.

– Vi ønsker å formidle brutaliteten og dramatikken som utspant seg uten å heroisere noe. Dessuten synes vi det er viktig å lage utstillinger også om vanskelige tema. Det skal være aktuelt.

Sverdene som stilles ut, har mest sannsynlig blitt brukt i kamp, og kanskje er de begravd som et trofé sammen med en kriger. Dette vil man kunne se tydelig i måten utstillingen er bygget opp på, sier arkeolog Siv Kristoffersen som for øvrig syntes det var langt lettere å lage forrige utstilling som handlet om perler.


Utstillingen åpnes av Christine Sagen Helgø, søndag 3 april kl. 12:00 på Arkeologisk museum i Stavanger.