MENY

- Universitetet må aldri glemme

Terrorhandlingene på Utøya og i Oslo ble markert under årets velkomstseremoni for nye studenter i Tjodhallen, tirsdag 16. august. Rektor Marit Boyesen la vekt på at universitetet har en viktig rolle i å være seg bevisst hvilket ansvar som ligger i å utdanne unge mennesker.

NETT-TV: Se hele velkomstseremonien

Ved studiestart i år har 5230 studenter fått tilbud om ny studieplass gjennom UiS’ tre opptak. Flere hundre av disse ble ønsket velkommen under den tradisjonsrike semesteråpningen i Tjodhallen.

- Alvorlig angrep på verdier
Boyesen, som tiltrådte som rektor ved UiS 1. august i år, hadde i sin tale et særlig fokus på terrorhandlingene som rammet Utøya og Oslo 22. juli. Hun sa at den dyptrammende tragedien først og fremst har rammet alle de som mistet livet, de som ble skadet og alle deres pårørende. Universitetet som institusjon har en viktig rolle når det gjelder veien videre, understreket hun.

- Terrorhandlingene var et alvorlig angrep på vårt samfunns fremste verdier, på frihet, demokratiet og respekten for menneskeverdet. For alle oss som får leve videre må det å fremholde disse verdiene, bidra til å tydeliggjøre hva et fritt og demokratisk samfunn betyr og i handling vise at vi går i mot krefter som kan true disse verdiene, sa Boyesen.

- Universitetet må aldri glemme det som har skjedd. Universitetet må være seg bevisst hvilket ansvar som ligger i å utdanne unge mennesker. Til minne om og i respekt for den ungdom som måtte bøte med livet fordi de var samfunnsengasjerte og politisk aktive for det de trodde på, må vi som universitet styrke vår bevissthet, vårt engasjement og vårt ansvar for å fremme debatt og kritisk refleksjon i forhold til vårt faglige og verdimessige grunnlag.

Nye og populære studier
I sin første tale som rektor sa Boyesen ellers at hun er glad for årets gode søkertall.

- Det er svært gledelig at de nyetablerte studiene i rettsvitenskap, statsvitenskap og det femårige siviløkonomstudiet er blant de best søkte, sa hun.

Boyesen opplyste også at UiS de neste tre årene vil ha et spesielt fokus på utvikling og forbedring i utdanningene, undervisningen og læringsmiljøet.

Etter rektors tale sang en fullsatt Tjodhall Nordahl Griegs ”Til ungdommen” sammen med Stavanger Studentsangforening til minne om ofrene for terrorhandlingene.

- Trenger studentboliger
Leif Johan Sevland ønsket de nye studentene velkommen til byen for siste gang som Stavanger-ordfører. Han stiller ikke til gjenvalg ved årets kommune- og fylkestingsvalg. På vegne av studentene er han glad for at Campus Ullandhaug nå for alvor begynner å ta form.

- Endelig er Studentens hus på plass, etter løfte fra denne talerstolen for fire år siden. Jeg er også glad for å se at de nye studentboligene snart er klare. Men Stavanger må få flere studentboliger og det haster, fastslo han.

- Setter farge på byen
Dagens hovedtaler, sjefsredaktør Tom Hetland i Stavanger Aftenblad, fulgte opp dette budskapet. Meldingen til politikerne i salen var klar:

- Vi bygger ikke et kunnskapssamfunn eller en kunnskapsregion hvis studentene må bo seg i hjel. Dette må det gjøres noe med, sa Hetland.

Han forsikret at Stavanger er en by der studentene er velkomne.

- Aktive og engasjerte studenter setter farge på byen, skaper liv og gir oss utfordringer. Er det noe Stavanger trenger, så er det aktive studenter. Lev opp til UiS’ visjon om å utforske det ukjente og utfordre det velkjente, oppfordret han.

Også Hetland minnet om at det denne høsten er studenter som ikke vender til sine studier. De endte sitt liv på Utøya.

- Terroren på Utøya er et grotesk eksempel på hvor galt det kan gå når bisarre teorier får utvikle seg i et lukket miljø eller hos ensomme ulver. Dessverre er ikke dette enestående. Den akademiske livsholdningen må være en motgift mot denne trusselen, sa Hetland.

- Bli hørt!
Nyvalgt leder av Studentorganisasjonen, Morten Rønne, orienterte i sin tale om StOrs viktige arbeid for studentenes velferd. Han hadde en klar appell til studentene.

- Dere har nå blitt del av et lite demokrati, et lite samfunn. På UiS får dere si deres mening og deres stemme vil bli hørt. Vi i StOr oppfordrer dere til å oppsøke de titalls organisasjonene som har stand i fadderlandsbyen, sa Rønne.
Han la til at studentene om få uker er velkomne til å ta en kaffekopp og en prat med StOr og de andre organisasjonene i det splitter nye Studentenes Hus.

Universitetsdirektør John B. Møst hilset også studentene og oppfordret til å delta i fadderaktiviteter, organisasjoner og sosiale lag.

- Frå vår side er det viktig at dere studerer, men dere må ikke bare studere. Samfunnet trenger folk som har opplevd mer enn lærebøker. Ta med dere alt dere kan før livet blir kav, lønn, huslån, unger og karriere, sa Møst i sin tale.

Populær rogalandsartist
På scenen i Tjodhallen sto også rogalandsartisten moi med band. Hun har fått gode mottakelser for sine konserter, og platedebuterte tidligere i år. Av over 109 innsendte bidrag var det mois tolkning av Kaizers Orchestras singel Hjerteknuser som i fjor høst gikk helt til topps i P3s coverkonkurranse. Den har vært listet på P3 og lastet ned fra nettet over 22000 ganger.

Formidlingspris til Marie Smith-Solbakken
Stavanger Forums Formidlingspris 2010 ble tildelt førsteamanuensis Marie Smith-Solbakken, instituttleder ved Institutt for kultur- og språkvitenskap ved Universitetet i Stavanger. Prisen ble overrakt av direktør Cornelius Middelthon i Stavanger Forum.