MENY

- Universitetsutdanningen ga meg selvtillit

- Businessliv og styreverv er vel og bra, men jeg savner studenttiden, sa hovedtaler Siri Kalvig under velkomstseremonien for de nye UiS-studentene i Tjodhallen i dag.

Værgründeren i Storm Weather Center leder selskapets Stavangerkontor, men er også styremedlem ved UiS. Hun fortalte om forretningsplanene som vokste ut av en lesesal i 1997. I dag jobber om lag 60 Storm-ansatte med å levere værvarsler til tv, aviser og oljerigger på norsk og engelsk sektor.

- Men uten universitetsutdannelsen min hadde jeg kanskje ikke hatt selvtilliten som gjorde det lett å stå imot alle fordommene jeg møtte i oppstarten, fortalte Kalvig.

Med bakgrunn i egen gründererfaring, roste hun UiS’ satsinger på viktige områder. Hun minnet om at ny teknologi er løsningen på klimakrisen og at verden trenger folk som velger realfag.

- Heldigvis har UiS sentre for innovasjon og entreprenørskap. Som universitet kan vi ikke ta det med ro. Hvis vi står stille, kommer noen andre på banen, utvikler seg og overtar vår plass, sa Kalvig, som med et smil rundt munnen avslørte at hun i sin tid muligens hadde søkt på dans ved UiS hvis det hadde eksistert.

- Ny kunnskap
Rektor Aslaug Mikkelsen ønsket nye studenter velkommen, ikke minst de 300 nye internasjonale studentene som har kommet til byen. I sin tale fokuserte hun på kunnskapssamfunnet og viktige samfunnsutfordringer.

- Av alle institusjoner i denne verden er det universitetene, og bare universitetene, som har til hovedoppgave å arbeide for ny kunnskap med åpne diskusjoner der vi alltid legger fram resultatene av arbeidet vårt til fri gjennomgang, kritikk og bruk. Dette er den store oppgaven som vi hvert år inviterer våre studenter til å være med på, sa Mikkelsen.

Mikkelsen la vekt på at nye tider i energisektoren krever ny kunnskap.

- Sats på de nye universitetene
- Det kreves kunnskap for å forvalte både petroleumsformue og finansformue. Vi har sett at begge deler er forbundet med risiko. Det er ikke likegyldig hva pengene investeres i. Vi har store etiske utfordringer når det gjelder å manøvrere våre investeringer rundt omkring i verden så vel som for måten vi bruker denne på. Å investere i utdannelse og kunnskap er med på å øke vår formuesavkastning, men bidrar også til å sikre optimal og etisk rett bruk av midlene. Mitt budskap til politikerne, i et valgår som i andre år, er: Sats på elevene og skolene – sats på studentene og universitetene – også de nye, sa Mikkelsen, og understreket at Stavanger, som i dag er landets oljehovedstad, har ambisjoner om å utvikle seg til energihovedstad.

- I dette ligger det store utfordringer til universitetet og til våre ansatte og studenter, sa rektor.

- Velkommen til Stavanger
Stavangerordfører Leiv Johan Sevland ønsket velkommen til Stavanger og gratulerte studentene med riktig valg av studiested. Han minnet om at det i regionen satses på studentene.

- I løpet av året er det gjort mye for studenter, både når det gjelder boliger, kollektivtilbud, og studenthuset Folken. Målet er å kunne si det samme ved neste studiestart, sa Sevland, som forsikret de nyankomne om at Stavanger er en åpen by som tar godt i mot folk.

Toner fra ung bachelorstudent
Publium i Tjodhallen fikk også gleden av å høre den unge, men særdeles lovende fiolinisten Laurens Weinhold (15). Den nylig uteksaminerte ungdomsskoleeleven er tatt opp som tidenes yngste student til et bachelorprogram ved Universität für Musik und Darstellende Kunst Wien. Han ble tidligere i år tildelt Shellprisen og har bakgrunn fra Talentutviklingsprogrammet som i Rogaland koordineres av Institutt for musikk og dans (IMD).
På samme scene sto jazzstudentene i bandet Kosmonaut, som leverte et knippe forrykende jazzlåter. Kosmonaut består av Audun R. Rasmussen (kontrabass), Aron Nørstebø (gitar), Inge W. Breistein (tenorsaksofon) og Brage Törmänen (trommer).

- La deg engasjere
Studentorganisasjonen StOrs leder, Gunnar Dyrseth, la nylig historiebøkene og tok fatt på studentledervervet. Han varslet at StOr vil kjempe for lengre åpningstider på Universitetsbiblioteket og bedre kollektivtilbud. Han oppfordret til engasjement rundt den nye valgordningen med listevalg i studentparlamentet.

- Gå sammen med andre studenter og lag en studentliste som kjemper for de samme sakene eller fagområdene. La deg engasjere slik at du senere har noe å vise til, var Dyrseths budskap.

- Å være student handler om å utfordre seg selv og finne nye venner. Som student bør du vøre vilig ti å la deg forandre. Nyt studenttilværelsen, la deg engasjere og du får en unik tilværelse på UiS, sa han.

Universitetsdirektør Per Ramvi fortalte om UiS’ satsingsområder og gjorde oppmerksom på at universitetet ikke bare er opptatt av det faglige.  .

- Studentbyen Stavanger har fått økt fokus siste året. Campusutvikling, studentboliger, studentmiljø, Studentenes hus og Studentersamfunnet Folken er områder som gis et løft, og mange universitetsvenner bidrar her. Ikke minst griper nå studentene selv fatt i dette, og samarbeidet med studentorganisasjonen StOr er, og vil stadig være, like viktig, fastslo universitetsdirektøren.

- Hygiene viktig for å unngå influensa
Ramvi ba samtidig studenter og ansatte om å vise særlig god hygiene for å unngå svineinfluensa-smitte.

- Vær nøye med håndvask med såpe og vann. Nysing og hoste bør gjøres i et tørkle eller i albukroken. Hvis du har feber over 38 grader og influensasymptomer, så hold deg hjemme de neste syv dagene og kontakt lege. UiS hengt opp plakater og distribuert et hefte på campus, i tillegg til at det finnes oppdatert informasjon på universitetets nettsider, sa Ramvi.

Under velkomstseremonien ble Stavanger Forums Formidlingspris 2008 tildelt dramamiljøet ved Institutt for førskolelærerutdanningen og Institutt for allmennlærerutdanning og spesialpedagogikk. Prisen ble overrakt av Cornelius Middelthon.

Taler under semesteråpningen:
Rektor Aslaug Mikkelsens tale
Universitetsdirektør Per Ramvis tale