MENY

Utferd

26. mai kl. 13 åpner en utstilling på Arkeologisk museum som mange venter på, nemlig Utferd. Den bringer deg til den brutale og på samme tid fascinerende vikingtida!

Rebelske menn i viking

I utstillingen blir du ikke bare kjent med rebelske krigere, men også livet til seks kvinner fra Rogaland: Gudrun, Svåva, Svankvit, Herborg, Sigerlin og Niamh. En husfrue med synske evner, en velkledd dame fra en familie med anselige kontakter og en kvinne med et smykke som bærer på en brutal historie.

På tokt
I Herborgs grav er det både funnet damespenne og våpen. Det finnes historier om kvinner som sloss og dro på vikingtokter. Var Herborg en av disse? Sigerlin hadde en perle av sort rav, som ble oppfattet som magisk. Funnene i Niamhs grav kan tyde på at hun hadde utenlandsk opphav.


En opplevelse
Utstillingen er en opplevelse for både øyne, ører og sinn. Synet av dønninger og gråblått hav danner en levende ramme og opplevelsen forsterkes av lyden av sjø, vind og knakende skip.
I utstillingen setter Arkeologisk museum fokus på menneskene i Rogalands kontakt med og reiser til De britiske øyer, særlig Irland.


Irsk vikinggods
De utstilte gjenstandene kommer hovedsakelig fra Irland. Det er stor konsentrasjon av slike i Rogaland. Enkelte kan ha kommet hit gjennom handel eller som gaver, men mange har sannsynligvis blitt røvet.

De fleste er fra samme tid som de første angrepene på Irland og er antakeligvis fra plyndring av klostre og kirker.

Utstillingen forteller om fryktinngytende krigere på tokt. Målet med reisene kunne være flere. Mange var på jakt etter edle metaller og slaver de kunne røve med seg.  I vikingtida ble krigerne heroisert og det kan ha gitt dem motivasjon til å gå i strid. De kjempet for å få ære og evig liv i Valhall.


Program for åpningen av Utferd, 26. mai:

Kl. 11:00 Museet åpner
Aktiviteter for barn: Vær viking for en dag!
Fra kl. 11:00-13:00 og etter åpning.

Kl. 12:00 Enkel servering i kafeen

Kl. 13:00 Velkommen og presentasjon av vikingtidsutstillingen
«Utferd» ved museumsdirektør Arne Johan Nærøy
Åpning av utstillingen ved universitetsrektor Marit Boyesen
Besøk i «Utferd»

Kl. 14:00 Foredrag i auditoriet ved professor Torgrim Titlestad:
«Vikingenes vei inn i Irskesjøen»

Sverd fra Nærland i Hå

Sverdet er for mange det viktigste symbolet på vikingtida. Dette er fra Nærland i Hå.