MENY

-Utnytt studiemuligheten din

Rektor Marit Boyesen oppfordret i talen ved semesteråpningen de nye studentene til å ta vare på den muligheten de har fått til å studere og de privilegier som følger med det.

I talen viste Boyesen til situasjonen lenger sør i Europa der mange ungdommer er i en vanskelig situasjon som følge av den økonomiske krisen, og hvor man snakker om en tapt generasjon.

- I Norge tar vel en tredel av årskullene mellom 19 og 25 år høyere utdanning, og så godt som alle av disse kan forvente å få arbeid her i landet etter endt utdanning, sa Boyesen.

Rektor ønsket også de 330 nye internasjonale studentene fra i alt 70 ulike land særlig velkommen.

- Dere er en berikelse for universitetet vårt, fastslo hun.

Fullsatt
Tjodhallen var tirsdag formiddag fullsatt av forventningsfulle studenter, UiS-ansatte, politikere og andre inviterte gjester som overvar åpningen av studieåret 2012. Seremonien begynte høytidelig med prosesjon. Deretter kom Stavanger Studentsangforening som startet med den klassiske studentsangen «Gaudeamus Igitur».

Ordfører Christine Sagen Helgø ønsket studentene velkommen til Stavanger. Hun oppfordret studentene til å bruke fadderuken til å bli kjent med andre studenter.

- Og husk - studietiden kommer ikke igjen. Nyt tiden og bruk den! Oppfordret Sagen Helgø som imidlertid ikke la skjul på at det er skyer på studenthimmelen over Stavanger.

- Vi har spesielt utfordringer knyttet til boligsituasjonen for studenter, men jeg lover at vi fra kommunens side skal gjøre det vi kan for å bedre denne situasjonen, sa hun.

Ansvar for egen læring
Etter ordførerens tale ble scenen fylt av det drivende live-bandet Slim-B & Horvei The Greatness som spilte sin egen hybrid hip-hop.

Stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen var hovedtaler. Han påpekte at universitetet ikke vil kunne gi studentene alle svar.

- Men studiene vil gi dere en ny tilnærming til problemene, lovet han.

Solvik Olsen påpekte også at det er viktig at studentene tar ansvar for egen læring.

- Tenk over hva dere vil med studiene. Noen har klare mål når de starter på et studium, mens andre er mer søkende, men begge deler er lov, sa stortingsrepresentanten som også minnet studentene om at de er i en svært privilegert situasjon.

- Årene dere har foran dere er de mest fleksible i livet deres. Akkurat nå har dere en frihet dere ikke vil ha når dere er etablert med hus, jobb og barn, sa han.

Tradisjonen tro ble Stavanger Forum sin formidlingspris delt ut under semesteråpningen. Prisen for 2011 gikk til Rune Fitjar ved IRIS.

Læringsmiljøprisen for 2012 ble også utdelt under semesteråpningen. Den gikk til Peter Schwarz.

-Skap deg selv
Før leder for Studentorganisasjonen ved UiS (StOr), Eirik Faret Sakariassen fikk ordet, ga humoristen Harald Ellingsen alle fremmøtte en innføring i hva man legger ut på facebook. Nemlig alt som er egnet til å imponere andre.

Da Faret Sakariassen fikk ordet, snudde han litt på et kjent sitat
- Spør ikke hva StOr kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for StOr! De som engasjerer seg kan påvirke, sa han.

Universitetsdirektør John B. Møst var siste taler og ga studentene et visdomsord med på veien mot forelesningssalene:

- Å være student er å være i utvikling. Det er å skape seg selv slik en skal være resten av livet.