MENY

Utviklet «magisk» ventil

Bernt S. Aadnøys ventil for innsprøyting av kjemikalier i oljebrønner er kjøpt opp av selskapet TCO på Bryne. Dermed kommer nok en UiS-innovasjon ut på markedet.

Professor Bernt Aadnøy viser fram sin innovasjon, en ventil for kjemikalie-injeksjon. Professor Bernt Aadnøy viser fram sin innovasjon.

Nyvinningen har fått navnet «FloWizard», og gjør sitt beste for å levere magien. Den er mindre og lettere, mer fleksibel, robust og effektiv – kort sagt mye bedre enn de oljeselskapene bruker i dag.

Professor Aadnøy ved Institutt for petroleumsteknologi () har brukt 15 år på å utvikle ventilen.

– Det har gått med utallige timer med eksperimenter på laboratoriet. Dette er noe jeg har drevet med nærmest på hobbybasis, sier Aadnøy.

Viktige kjemikalier
Når olje hentes opp fra havbunnen er det avgjørende å holde kontroll på produksjonsbrønnen. Blant annet må det sprøytes inn kjemikalier for å unngå rust og avleiringer, og for å skape bedre flyt i røret.

Dette løses ved hjelp av store paneler med innsprøytingsventiler oppe på boredekket. Disse blir operert manuelt av teknikere.

Det fungerer, men ikke uten problemer. Ventilene har tradisjonelt krevd mye og dyrt vedlikehold. De har et begrenset bruksområde og må derfor byttes ut ved store mengdeendringer, noe som igjen krever kalibrering.

Koster mye
– Folk i bransjen fortalte meg at de sleit med dette. De måtte stadig sende folk offshore for å vedlikeholde og reparere disse ventilene. Det kostet selskapene mye arbeid og penger. Jeg ville tenke nytt og annerledes, sier professor Aadnøy.

Mye av hemmeligheten med hans løsning er at mekanismen som justerer ventilåpningen ligger utenfor selve kjemikaliestrømmen. Det gir atskillig mindre slitasje ved bruk.

Åpne- og lukkefunksjonen er dessuten mer nøyaktig enn tidligere modeller og har et svært mye større spenn, slik at ventilene ikke trenger å byttes og kalibreres på ny ved større mengdeendringer. 

Bedre på havbunnen
Dette gjør at ventilen også er bedre egnet for automatisering eller fjernstyring.

– Vi er inne i et paradigmeskifte, med en overgang til mindre plattformer og ubemannede installasjoner. Da vil du ikke ha en masse vedlikehold der ute i havet, sier Aadnøy.

På toppen av det hele er Aadnøys ventil mindre og lettere, noe som er viktig med tanke på transport til og fra land.

– De gamle ventilene, som for en stor del produseres i USA, er også gode. Men denne er mer anvendelig, konkluderer Aadnøy.

Anvendt forskning
Professoren har i løpet av arbeidet tatt tre patenter på teknologien. Utviklingen har vært støttet av Norges forskningsråds FORNY2020-program og utviklet sammen med Prekubator TTO.

Nå har selskapet TCO på Bryne kjøpt opp ventilen. De har inngått en rammeavtale med Statoil og skal nå prøve den ut i praksis.

– Vi er glade for å få tak i et godt produkt. Vi så under testing at denne er bedre enn eksisterende ventiler, sier prosjektleder Robert Jay Abercrombie, i TCO.

Ønsker samarbeid
Samtidig understreker han at FloWizard er mer enn en ren salgsvare for selskapet. De ønsker å videreutvikle produktet i samarbeid med UiS.

– Vi ønsker for eksempel å finne ut mer om hvordan kjemikalier og mekanisk utstyr i brønnen påvirker hverandre. Da trenger vi også å ha akademia med på laget.

– Vi har et godt samarbeid med professor Aadnøy og det er allerede blitt laget én masteroppgave om denne teknologien. Jeg tror det kan være grunnlag for flere, sier Abercrombie.

Anvendt forskning
Aadnøy har selv lang fartstid fra oljebransjen og er strålende fornøyd med samarbeidet med TCO.

– TCO er et firma med stor vilje og masse pågangsmot, og det er tilfredsstillende å utvikle noe som bransjen trenger. Forskning skal jo også rette seg mot anvendelse, sier han.

– Enkle løsninger best
Professoren tror teknologien også kan brukes i andre sammenhenger hvor svært nøyaktig dosering av væsker er påkrevd. Han tenker seg for eksempel næringsmidler og medisiner.

– Hvorfor har ingen kommet opp med dette produktet før?

– Folk tenker ofte for komplisert. De enkle løsningene er alltid de beste, sier Aadnøy.

Les også: Bok om boring til kinesisk

Ventilen FLoWizard